10 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  ”Novi namet” za građane Tuzle, od oktobra će plaćati komunalnu naknadu

  Na adrese 24 hiljade građana Tuzle, vlasnika stambenih i poslovnih prostora tokom oktobra stići će Rješenja o plaćanju komunalne naknade, nakon što je Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici izmijenilo Odluku o komunalnom redu. Ovo je po prvi put nakon rata, da će u Tuzli biti uvedena komunalna naknada, što je prema mišljenju opozicionih stranaka u Gradskom vijeću ”novi namet” građanima, posebno penzionerima koji ionako teško žive.

  ”Novi namet koji obavezuje građane do otprilike 100 KM plaćanja novih sredstava za sve ono što svakako već postoji u budžetu. Ta sredstva se upotrebljavaju za sve stavke koje su definisane kroz budžetska sredstva dosadašnja od 64 miliona KM. Smatram da je to neosnovano, od 2007. je ta odluka, ona se tek sada primjenjuje”, naveo je Mirnes Ajanović, vijećnik Bosanske stranke u Gradskom vijeću Tuzla.

  Mirza Tupajić, vijećnik SDA u Gradskom vijeću Tuzla istakao je da nije trebalo penzionerima koji jedna sastavljaju kraj s krajem dati novi namet.

  ”To nije humano, to nije pravedno”, rekao je Tupajić.

  Članovi vladajućih stranaka u Gradskom vijeću Tuzla pravdaju ”novi namet” činjenicom da je to zapravo obaveza koju nalaže Zakon o komunalnim djelatnostima Tuzlanskog kantona iz 2005. godine. Iz Gradske uprave pojašnjavaju koliko će vlasnici stambenih i poslovnih prostora plaćati na godišnjem nivou.

  ”Samo želim radi javnosti da se zna, uvođenje ove nove naknade je zakonska obaveza. Svi ljudi u drugim općinama FBiH, BiH u cjelini, zemljama regiona plaćaju, komunalna naknada je zakonska obaveza”, rekla je na sjednici Sunčica Delibegović, vijećnica SDP-a u Gradskom vijeću Tuzla.

  Šef Odjeljenja za komunalne, normativno-pravne i opće poslove Grada Tuzla Amir Razić pojasnio je da će korisnici biti u obavezi platiti 1 KM za metar kvadratni stambenog prostora u prvoj zoni koja je najskuplja od šest zona.

  ”Kada su u pitanju poslovni prostori, u toj prvoj zoni vlasnici poslovnih prostora bit će u obavezi za jedan kvadratni metar platiti 3 KM”, ističe Razić.

  Kontaktirali smo nekoliko lokalnih zajednica u Tuzlanskom kantonu i provjerili da li ubiru sredstva od komunalne naknade. Pa tako, na području grada Živinice komunalnu naknadu plaćaju samo pravna lica, ali ne i fizička odnosno građani. Isti slučaj je i u Lukavcu, dok se u Srebreniku i Gradačcu ona ne plaća. Gračanica je uvela plaćanje komunalne naknade još 2007. godine, ali je ona simbolična, pa tako vlasnik stana od 60 kvadrata plaća godišnju komunalnu naknadu u iznosu od 9,45 KM, dok će u Tuzli za istu kvadraturu platiti 60 KM.

  ”Zakonska obaveza se može ispoštovati i na način da ta Odluka bude 1 KM godišnje, simbolična, da ne kažu da Grad Tuzla nije nešto ispoštovao, simbolično naknada, a iz ovih 64 miliona KM koja su budžetska sredstva građana, sasvim imamo dovoljno sredstava, grad možemo učiniti boljim i ljepšim, a ne praviti novi namet”, navodi Ajanović.

  Kakve će reakcije građana biti znat će se tek kada stignu računi po osnovu Rješenja o naplati komunalne naknade. Treba reći da je izmjenom Odluke o komunalnim djelatnostima od 27. juna bilo predviđeno da primjena naplate počne od 1. januara 2019-te, odnosno da ona bude naplaćena retroaktivno. To je na posljednjoj sjednici izmijenjeno, pa primjena počinje 1. oktobra. Kako je tada rečeno, novac koji se prikupi od komunalne naknade bit će korišten za dodatno uljepšavanje grada, zbrinjavanje pasa lutalica, održavanje ulične rasvjete i slične komunalne poslove.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA