NOVI OBRAČUN: Izračunajte kolika će vam biti plata ako se usvoje novi zakoni o doprinosima i porezu

Danas će se na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH naći prijedlozi zakona o doprinosima i porezu na dohodak. Ukoliko se usvoje ti prijedlozi, preostaje da ih potvrdi i Dom naroda Parlamenta FBiH.

kalkulator plata  ( Download na Vaš kompjuter )

U kalkulatoru prvi scenarij (narandžasta boja) prikazuje minimum koji predlagač (Vlada FBiH) propisuje poslodavcima kroz amandmane na prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak. Može se sa velikom sigurnošću pretpostaviti da će broj ovakvih slučajeva biti izuzetno mali, stoga građane želimo informisati o dva scenarija od kojih će im se jedan vjerovatno desiti: 1) da dogovorena neto isplata radniku ostane ista ili 2) da ukupan trošak poslodavca za rad ostane isti.

Scenario koji je u plavoj boji prikazuje promjene troška poslodavca ukoliko se poslodavac i radnik dogovore da neto isplata ostane ista, tj. hoćete li u tom slučaju svog poslodavca koštati više ili manje. To Vam daje informaciju možete li, ukoliko ovaj paket zakona prođe, pregovarati sa poslodavcem o povećanju neto primanja, ili pak možete li očekivati od poslodavca da od Vas traži da podijelite novonastali porezni teret.

Scenario u zelenoj boji prikazuje promjenu u neto primanju radnika ukoliko se poslodavac i radnik dogovore da trošak poslodavca ostane nepromijenjen. To će Vam dati informaciju možete li, ukoliko ovaj paket zakona prođe, očekivati povećanje neto isplate ili ćete pak morati od poslodavca tražiti da preuzme na sebe novonastali porezni teret.

Postoji i četvrti scenario, a to je sredina između drugog i trećeg, a takva kalkulacija zavisi od slučaja do slučaja.

Adis Muhović, izvršni direktor Centra za politike i upravljanje kaže za BUKU da će prosječna i iznadprosječna primanja biti poreski rasterećena.

“Ukoliko prijedlog zakona bude usvojen, radnici sa prosječnom i većom platom u privatnom sektoru ne moraju strahovati za svoje plate, a mogu računati i na prostor za pregovore o povećanju plate koju nose kući. Ovim prijedlogom će niže plate sa visokim udjelom neoporezivih primanja (toplog obroka, naknade zaprevoz itd.) biti u manjoj mjeri negativno pogođene, pa bi poslodavci koji sada isplaćuju takve plate morati izdvojiti neznatno više novca za rad” kaže Muhović za BUKU.

Ovaj model dostavljen je građanima i zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kako bi mogli formirati stavove o ovom modelu porezne reforme na osnovu dobrih informacija i činjenica, a u Centru se nadaju da će građanima pomoći da razumiju kako model utiče na njih lično, a donosiocima odluka na ukupnu ekonomiju.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU