Novi protesti u Banjoj Luci – Odaslani konkretni zahtjevi te najavljeno novo okupljanje

Više hiljada građana okupilo se sinoć u Banjoj Luci na mirnim protestima koje su organizirali predstavnici opozicije u Republici Srpskoj, nezadovoljni zbog, kako navode, izborne krađe i prevare, a prvenstveno u kontekstu utrke za predsjednika tog entiteta.

Novi protestni skup opozicije uslijedio je tri dana nakon prvog, održanog u četvrtak, a čiji su sudionici demonstrirali odlučnost i spremnost da istraju do kraja, poručujući kako nema stajanja, niti odustajanja od istine, te da volja birača mora biti ispoštovana.

Okupljenima u Parku “Mladen Stojanović” obratili su se Jelena Trivić, Dodikova protukandidatkinja i kandidatkinja Partije demokratskog progresa (PDP) za predsjednicu RS-a i predsjednik te partije Branislav Borenović, kao i zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović i Nebojša Vukanović iz Pokreta za pravdu i red, pozivajući ih na na mir i dostojanstvo.

Istovremeno, poručili su kako je „ovo skup naroda protiv izborne krađe i malverzacija i da niko ne može pobijediti narod, te da je ovo mirna protestna šetnja kojom pokazuju da ih je više i da će ih biti sve više i više…te da nema odustajanja dok se sve to ne riješi“.

Nakon toga, sudionici protesta uputili su se ka Trgu Krajine, gdje su uslijedila i zvanična obraćanja predstavnika opozicije, a najeksplicitnija u tom pogledu bila je Jelena Trivić, istaknuvši da nema odustajanja dok se sve ne ispita.

– Ponoviću moju poruku od prošloga puta. Nisam pokradena ja, pokraden je narod. Umjesto što traže od mene da im priznam izbornu pljačku u mafijaškoj režiji od mafijaške organizacije, ja pozivam njih da odstupe. Odlazite ostavite narod da živi, narod vas neće – poručila je Trivić, podsjećajući na ustavnu obavezu da se narodu osiguraju pošteni i fer izbori.   

Saopćila je, istovremeno, kako se od Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) traži ponovno prebrojavanje glasova na svim biračkim mjestima u cijeloj RS, te analizu i ekspertizu svih listića, a od pravosudnih institucija „da hitno provedu istragu i utvrde odgovornost svih osoba koje su sudjelovale u organiziranoj izbornoj pljački, a za što postoje materijalni dokazi predočeni javnosti“.

Sa protestnog skupa još jednom su odaslane poruke da nema odustajanja dok se sve ne raščisti i dok se ne dokaže da je Jelena Trivić pobjednica izbora i legitimna predsjednica RS.

Brojni govornici pozvali su tužilaštva i policiju da istraže mnogobrojne primjere izborne korupcije, te izrazili očekivanje da će CIKBiH uvažiti očigledne dokaze i poduzeti neophodne korake.   

Uz skandiranje „Mile odlazi“, „Pobjeda, pobjeda“, „Jelena, Jelena“…, sudionici mirnih protesta zatražili su da zakon vrijedi jednako za sve, upozoravajući da narod zaslužuje istinu, te da neće pristati na nasilje i dopustiti da bahatost, primitivizam vladaju RS-om.

Sa skupa je, također, najavljeno kako u narednoj sedmici slijedi protestno okupljanje pred sjedištem OHR-a i CIK-a BiH.

Podsjetimo, Partija demokratskog progresa, Srpska demokratska stranka i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića pozvali su građane koji se osjećaju pokradenim i prevarenim na Općim izborima, da se pridruže mirnoj šetnji u znak protesta zbog, kako su naveli, izbornih prevara i krađe glasova.

(FENA) M. L.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU