Novi rekord slaganja Rubikove kocke, 3,13 sekundi

Neki ljubitelji speedcubinga ostali su u suzama nakon što je prestižni i dugogodišnji rekord oborio američki šampion Max Park, kojem je trebalo nevjerovatnih 3,13 sekundi da riješi Rubikovu kocku.

Ovaj 21-godišnjak je oborio prethodnu mjeru od 3,47 sekundi koju je postavio Kinez Yusheng Du 2018. godine kako bi ušao u Ginnessovu knjigu svjetskih rekorda na događaju Pride in Long Beach 2023. u Kaliforniji. Kako je veličina njegovog podviga postala očigledna, začuli su se klici.

“Atmosfera je bila električna”, rekao je Parkov otac, Schwan Park, za Guinnessa. „Svi su znali da je oborio rekord, a mislim da su djelimično svi bili u šoku.

“Svijet Rubikove kocke nije ništa drugo do ekstatičan. Svi su zaista čekali da vide ko će oboriti taj rekord. Kada je Max to uradio, svi su bili veoma sretni zbog njega.”

Schwan je opisao rekord 3x3x3 kao “crème de la crème” naslova u cubingu nakon što ga je njegov sin dodao nizu drugih koje posjeduje, uključujući svjetske rekorde pojedinačnog rješavanja i prosječnog rješenja za kocku 4x4x4, 5x5x5 kocku, 6x6x6 kocku i 7x7x7 kocku.

Park je stekao globalnu slavu nakon što se pojavio u Netflixovom dokumentarcu The Speed Cubers 2020. godine, zajedno sa kolegom šampionom i dobrim prijateljem Feliksom Zemdegsom.

“Mnogi Maxovi obožavatelji, iz dokumentarca Netflixa, su nam se obratili i bili su veoma sretni zbog njega”, rekao je Schwan. “Nekoliko ljudi je reklo da su čak i plakali.”

U dobi od dvije godine, Parku je dijagnosticiran autizam, što je njegove roditelje navelo da traže načine da razviju njegove fine motoričke sposobnosti. Nakon što je uzeo Rubikovu kocku, shvatili su da bi upravo to moglo pomoći.

Njegovi roditelji su počeli da shvataju prednosti korištenja kocke kao neke vrste terapije i koristili su takmičenja kao način da ga nauče društvenim normama i kulturi kao što su upiranje prstom, stajanje u redu i čekanje na red.

“Bila je to jedna ogromna situacija sa sastancima za igru koju smo htjeli da iskoristimo za Maxov društveni razvoj”, rekao je Parkov otac u dokumentarcu za Netflix.

Vođen svojim motom “ne razmišljaj, samo riješi”, Park je sa 15 godina postao svjetski prvak u Rubikovoj kocki. Uslijedio je niz drugih titula, a sada je i zvanični ambasador Rubika.

The Guardian

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU