Novi test krvi otkriva koji od vaših organa najbrže stare

Testovi bi mogli pomoći da se utvrdi ko ima veći rizik od razvoja bolesti u tom određenom organu u roku od 15 godina, otkrili su američki istraživači.

Mogli bi predvidjeti napredovanje stanja poput Alchajmerove bolesti i pomoći ljudima da se liječe prije nego što se razbole.

Profesor Toni Vajs-Koraj s Univerziteta Stanford je rekao: “Možemo procijeniti biološku starost organa kod naizgled zdrave osobe. To, zauzvrat, predviđa rizik osobe od bolesti povezane s tim organom”.

Studija, objavljena u časopisu “Nature”, koristila je AI za procjenu nivoa proteina u krvi pomoću testa.

Fokusirali su se na 11 ključnih organa, sistema organa ili tkiva, uključujući mozak, srce, pluća, bubrege, jetru, gušteraču i crijeva, kao i imuni sistem, mišiće, masnoće i krvožilni sistem.

Kako bi uvježbao svoj algoritam, tim je provjerio nivoe skoro 5.000 proteina u krvi 1.398 zdravih pacijenata u “Knight Alzheimer” centru za istraživanje bolesti.

Oni su bili u starosti od 20 do 90 godina, ali su uglavnom bili u srednjoj i kasnoj fazi života. Istraživači su označili sve proteine ​​čiji su geni bili četiri puta više aktivirani u jednom organu u odnosu na druge.

Pronašli su 858 proteina specifičnih za organ i uvježbali algoritam da na osnovu njih pogodi starost osobe. Sveukupno, tim je testirao svoj algoritam na ukupno 5.676 pacijenata u pet kohorti.

Gotovo 20 odsto pacijenata pokazalo je “jako ubrzano starenje” u jednom organu, dok je 1.7 odsto pokazalo starenje u više organa. Istraživači su rekli da ubrzano starenje organa “donosi 20 do 50 odsto veći rizik od smrtnosti”.

Oni sa ubrzanim starenjem srca imali su 250 odsto veću vjerovatnoću da će imati srčanu insuficijenciju, dok bi ubrzano starenje mozga i krvnih žila moglo predvidjeti napredovanje Alchajmerove bolesti bolje od najboljeg trenutnog biomarkera zasnovanog na krvi, prenosi Klix.

Profesor Vajs-Koraj je rekao: “Ako možemo reprodukovati ovo otkriće na 50.000 ili 100.000 pojedinaca, to će značiti da ćemo praćenjem zdravlja pojedinačnih organa kod naizgled zdravih ljudi moći pronaći organe koji prolaze kroz ubrzano starenje u ljudskim tijelima, i možda bismo mogli liječiti ljude prije nego što se razbole”.

BONUS VIDEO:

Novi test krvi otkriva koji od vaših organa najbrže stare appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU