Novi Travnik potpisao deklaraciju ‘Općine bez brana’ u cilju očuvanja okoliša

Načelnik općine Novi Travnik Stjepan Dujo u nazočnosti predstavnika Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine potpisao je deklaraciju “Općine bez brana”, kojom se garantira da ta općina neće izdavati dozvole za izgradnju malih hidroelektrana.

Općinsko vijeće Novi Travnik na redovitoj sjednici donijelo je Zaključak o davanju mišljenja na Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana SBŽ-a 2005.-2025. kojim se protivi ucrtavanju mini-hidrocentrala na području Novog Travnika, a kao logičan nastavak bilo je potpisivanje deklaracije.

Novi Travnik tako je postao prva općina u Srednjobosanskoj županiji i osma u BiH koja je potpisala Deklaraciju u kojoj, između ostalog stoji da Općina neće izdati nikakvu suglasnost, dozvolu ili preporuku za izgradnju MHE, brana, ili vodozahvata za male hidroelektrane, priopćeno je iz općine Novi Travnik.

Također, u deklaraciji se navodi da će se načelnik, Općinsko vijeće i drugi organi lokalne samouprave, u svim pitanjima upravljanja okolišem konsultirati s građanima kroz javnu raspravu ili drugi vid uključivanja javnosti u proces odlučivanja.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU