Novi Travnik slavi svoj 72. rođendan!

Novi Travnik danas slavi svoj 72.rođendan.

Novi Travnik ili ‘Grad mladosti’, kako su ga njegovi građani rado i s ponosom nazivali, nastao je na današnji dan 1949. godine na poljima naselja Kasapovići, oformljen za radnike novoosnovane tvornice ‘MMK Bratstvo’, kada je i nazvan Novi Travnik (prema obližnjem gradu Travniku).

Sredinom druge polovice prošlog stoljeća ime općine je promijenjeno u Pucarevo, no kasnije je ponovno preimenovano u Novi Travnik. Općina Novi Travnik administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu. Obuhvata površinu od 242 km2 i smješten je na nadmorskoj visini od 490-510 m. Grad je cestovno povezan preko Travnika sa sjeverozapadom, preko Zenice sa sjeveroistokom, preko Bugojna sa jugom i preko Sarajeva sa jugoistokom BiH.

Ovom prilikom načelnik općine Novi Travnik čestitao je Dan općine:

Drage Novotravničanke i Novotravničani u zemlji i inozemstvu, u povodu 72. obljetnice osnutka našeg grada, svima upućujem najiskrenije čestitke.Pred općinskom administracijom na čijem sam trenutno čelu su izazovna vremena ali nadam se kako ste dosad već svjedočili i nekim novim projektima, pozitivnim pomacima kojih će svaki dan biti sve više i više. Ovi dani su prilika i za podsjećanje na bogatu povijest našeg mjesta ali prije svega, prilika da se okrenemo budućnosti i šansu damo mladim ljudima i njihovoj energiji od koje smo svi zajedno samo mžemo imati koristi.Svakako vas pozivam još jednom da se priključite, predložite svoje ideje ali i sukladno mogućnostima, pružite neki svoj doprinos, svatko na svoj način, te da zajedno naš Novi Travnik učinimo mjestom još ugodnijim, i za život sigurnijim. Novi Travnik je prekrasno mjesto i nadam se kako ćemo ga zajedno sve više predstavljati u što boljem svjetlu i ljudima i općinama izvan našeg Kantona ali i države. Ovim putem vas pozivam da se odazovete i današnjem rođendanskom druženju!”

U prilogu pogledajte nekoliko sadržaja koji su održani u sklopu programa “Dan općine Novi Travnik”.

Maratonac i Mladi u doba korone oduševili publiku

Ljubitelji sporta zaista uživali

Novotravnička petica okupila 200 trkača

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU