Novi udar na privredu: Poslodavci će plaćati veće doprinose na ugovore o djelu

Još jedan namet će pogoditi poslodavce. Naime, prema novom prijedlogu Zakona o doprinosima, uvedene su novine koje se tiču Ugovora o djelu.

Za ona lica, koja su nezaposlena, poslodavac će sada biti u obavezi da plati pune doprinose, kao i na Ugovor o radu. Ukoliko je osoba već negdje zaposlena, u tom slučaju će se plaćati doprinosi za PIO, piše Akta.

Faruk Hadžić, ekonomski anallitičar za poslovni portal Akta.ba je kazao kako je ova odluka sa jedne strane pozitivna jer se smanjuju razlike u obavezama između ove dvije vrste ugovora, ali je potrebno da se i izjednače prava, konkretno da se uplate za PIO vrednuju i ona koje su nezaposlene, ali i onima koji su već zaposleni i da se na taj način poveća osnovica za obračun penzija.

“Ostaje zaista nejasno, ukoliko nezaposlena osoba, koja nije ni na evidenciji Službe za zapošljavanje, a radi po Ugovoru o djelu i plaća pune doprinose, uključujući i one za zdravstvo, da li će imati zdravstveno osiguranje”, kazao je Hadžić.

Pojasnio je kako su izmjene Zakona o doprinosima kojima su obuhvaćene i navedene nephodne da se privreda rastereti i kako bi se stvorio ambijent za povećanje plata radnika i time usporilo iseljavnaje ljudi iz BiH.

U Udruženju poslodavaca FBiH su nam kazali kako su se u prvobitnim pregovorima sa Vladom FBiH protivili određenim odredbama, međutim njihovi posljednji amadmani ne uključuju i reagovanja na ovaj član. Stoga je jasno da će se prema Prijedlogu zakona, doprinosi na ugovor o djelu plaćati više nego što je to trenutno.

“Prema članu 30. Prijedloga zakona, za ugovor o djelu će se plaćati 18,5 posto za PIO i 13,5 posto za ZO. S tim da, ukoliko je radnik zaposlen po drugom osnovu, plaća se samo 18,5 posto za ugovor o djelu, a ne plaća se doprinos za zdravstveno osiguranja (ZO), što znači da ugovor o djelu za nezaposlene radnike koji nisu osigurani po bilo kojem odnosu iznosi ukupno 32 posto”, pojasnili su nam u Udruženju poslodavaca, napominjući kako se do sad plaćalo četiri posto za ZO i šest posto za PIO.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU