Novi zakon od danas u Njemačkoj: Lakše zapošljavanje radnika koji nisu iz EU-a (VIDEO)

S jugoistoka Europe u Njemačku godišnje odlazi više od 100.000 radnika. Danas u Njemačkoj stupa na snagu novi zakon, koji državljanima zemalja koje nisu članice EU-a olakšava zaposlenje u Njemačkoj, piše Deutsche Welle.

Novi zakon za useljavanje je ustupak njemačke vlade poslodavcima kako bi se u Njemačku brzo i bez birokratije mogla dovoditi kvalificirana radna snaga i to ne samo iz zemalja Europske unije. U mnogim branšama bilježi se manjak stručnog kadra. Mnoge tvrtke zbog nedostatka radnika ne mogu preuzimati nove narudžbe i trpe ogromnu financijsku štetu.

Novi zakon ukida barijeru po kojoj je u traženju posla prednost imao Nijemac ili građanin Europske unije. Ta provjera je trajala dugo i zbog toga se na odgovor njemačkog veleposlanstva odnosno konzulata čekalo i po godinu dana.

Sada konzularno predstavništvo, nakon što neki građanin npr. iz BiH postavi molbu za vizu, ima rok od 3 sedmice da pošalje upit Saveznom uredu za rad i zapošljavanje koji onda, po novom zakonu, više ne vrši provjere ima li na uredu za zapošljavanje netko iz Njemačke koji je podesan za taj posao, nego u roku od 3 sedmice mora odgovoriti na upit veleposlanstva.

Ako ne odgovori, smatra se da je suglasnost izdana. Dakle, cijeli postupak sada traje najviše 6 sedmica.

Zakon koji na snagu stupa 1. marta podrazumijeva i ubrzani postupak, po kojem budući njemački poslodavac, uz punomoć radnika, može zastupati njegove interese i pregovarati s nadležnim uredom za strance. Kada se prikupe sve potrebne dozvole, ured za strance mora informirati njemačko veleposlanstvo koje onda u roku od tri dana mora izdati ulaznu vizu.

Stranci izvan EU-a mogu ubuduće u Njemačkoj izučavati zanat, ali i dolaziti kako bi tražili posao

Strana radna snaga po novom zakonu može dolaziti i na izučavanje zanata u Njemačku na najmanje dvije godine. Za to moraju imati suglasnost Agencije za zapošljavanje. Strani radnici mogu dobiti i boravišnu dozvolu u Njemačkoj na 6 mjeseci radi traženja zanata, zaposlenja ili mjesta za studij. Za to je potrebna potvrda o znanju jezika, ali i dokaz da se osoba može sama financirati.

I pored toga što novi zakon stupa na snagu 1. marta, stari zakon o zapošljavanju radnika sa zapadnog Balkana važi do kraja godine. Po starom zakonu za dolazak u Njemačku nije bila potrebna diploma niti položen ispit o znanju jezika, a mogli su dolaziti i nekvalificirani radnici. Preporuka pravnika je da stare zahtjeve ne treba povlačiti, mada njihova obrada može trajati i duže od isteka važenja starog zakona 31. decembra 2020. godine.

Još jedan korak u otklanjanju barijera za nesmetan dolazak radne snage napravljen je proteklog ponedjeljka u Bonnu, gdje je otvoren Središnji ured za priznavanje diploma. Do sada je proces priznavanja diploma trajao mnogo duže nego u SAD-u, Kanadi ili skandinavskim zemljama. Pored toga, to je bila nadležnost svake savezne zemlje, time se bavilo čak 1400 službi, a kriteriji su bili neujednačeni. Na istoku Njemačke se najlakše dobivalo priznanje diplome, a u Bavarskoj najteže. Sada će i ta procedura biti pojednostavljena.

Liječnici, medicinsko osoblje, inženjeri i informatičari su i prije olakšano ili preko tzv. plave karte mogli dolaziti na rad u Njemačku, ali je uvjet za to bila dosta visoka plaća. Nerijetko su i menadžeri njemačkih bolnica i staračkih domova dolazili u regiju kako bi privukli medicinske sestre i njegovatelje. Njemački poslodavci tradicionalno cijene radnu snagu iz zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU