11.6 C
Sarajevo
Petak, 12 kolovoza, 2022

Novinar Tahir Žustra dobitnik nagrade ‘Srđan Aleksić’

Odlukom četvoročlanog žirija, jedan od dobitnika Novinarske nagrade ‘Srđan Aleksić’ za profesionalno izvještavanje u 2019. godini je Tahir Žustra, reporter Nove BH.

– Činjenice da je nominacija mog rada stigla iz Udruženja distrofičara TK s kojima godinama sarađujemo i pratimo priče vezane za njihove članove i članice, čini tu nagradu značajnijom. Vjerujem da položaj tih ranjivih kategorija društva najmanje govori o njima, a najviše o svima nama i društvu generalno – naveo je Žustra.

Smatra da je ta nagrada mjerilo da smo u nekim oblastima na dobrom putu ka boljem društvu.

-Srđan Aleksić ali i nagrada sve nas, pa i mene, tako obavezuju da se ovdje ne smijemo i ne možemo zaustaviti jer bolji život je dugoročan proces koji moramo graditi svi zajedno – kazao je Tahir Žustra, reporter Nove BH.

Prema obrazloženju žirija, dobitnik nagrade Tahir Žustra, koga je nominiralo Udruženje građana oboljelih od distrofije Tuzlanskog kantona, istinski novinarski i objektivno govori o marginaliziranim i ranjivim grupama.

Žustra se nekoliko godina bavi pravima osoba s invaliditetom, ali i onima koji u bilo kojoj životnoj oblasti ne uspijevaju ostvariti prava. Svojim prilozima unapređuje kvalitetu života tih osoba. Njegovi prilozi primjer su društveno odgovornog i angažiranog novinarstva.

  Vitez/ Završena rekonstrukcija vodovodne mreže BP Petrol-Ahmići

Na ovogodišnji Konkurs za novinarsku nagradu ‘Srđan Aleksić’ stiglo je ukupno 20 prijava novinarki i novinara, te tri prijedloga nevladinih organizacija.

Novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva. Nagradu dodjeljuju Helsinški parlament građana Banjaluka i Mreža za izgradnju mira uz podršku Civil Right Defenders.

Novinarsku nagradu ‘Srđan Aleksić’ ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske. Nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

Dodjela nagrada ‘Srđan Aleksić’ bit će upriličena 10. decembra u Banjoj Luci.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Alem Sinanović
Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
MOŽDA VAS ZANIMA
ANKETA
Da li izlazite na izbore u BiH?
DRUGI UPRAVO ČITAJU