Subota, 5 prosinca, 2020
Novinarska udruženja u regionu ključna u zalaganju za veće medijske slobode

Novinarska udruženja u regionu ključna u zalaganju za veće medijske slobode

- Oglašavanje - Novinarska udruženja u regionu ključna u zalaganju za veće medijske slobode

Udruženje BH novinari u saradnji s Regionalnom platformom zapadnog Balkana “Safejournalists.net” i uz podršku Evropske unije prezentiralo je danas u Sarajevu izvještaj “Indikatori medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2019”.

Ovaj izvještraj proizveden je u okviru četvrte regionalne procjene nivoa slobode medija i sigurnosti novinara u BiH.

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković napomenuo je da BH novinari već godinama upozoravaju na probleme s kojima se novinari u BiH susreću, ali da niti jedan od ključnih elemenata koji spadaju u indikatore medijskih sloboda bitnije se ne mijenja niti poboljšava.

  • Sama činjenica da smo tokom prošle godine imali 56 različitih oblika nasrtaja na medijske slobode govori zapravo gdje se nalazimo u ovoj oblasti. Ogroman broj tužbi prema novinarima i redakcijama također uzrokuje nisku percepciju medijskih sloboda u BiH. To je posebna vrsta pritiska koji novinarima stalno visi nad glavom, dok pravosuđe ne pokazuje razumijevanje same uloge slobode medija i metodologije njihovog rada – kazao je Divković.
- Oglašavanje -

Tokom prezentacije Izvještaja govorilo se ne samo o medijskim slobodama, fizičkim i verbalnim napadima na novinare i novinarke i njihovom procesuiranju, već i o cjelokupnoj medijskoj slici i ambijentu u kojem danas rade novinari u Bosni i Hercegovini, a što se odnosi i na njihov ekonomski položaj i zakonodavno-pravni okvir unutar kojeg djeluju.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Johann Sattler obratio se učesnicima današnje konferencije putem “Zoom” aplikacije i naglasio da ima iskustvo rada u medijima, te da zna šta znači kada je vlastita sigurnost dovedena u pitanje, kao i da će EU i u budućnosti pomagati incijative koje se bave ovim problemom.

  • Moramo osigurati da medijski radnici u sigurnom okruženju obavljaju svoj posao. To je nešto čime se vlast u BiH mora pozabaviti, a slučajevi ugrožavanja njihove sigurnosti istražiti. U BiH smo prošle godine imali previše slučajeva napada na novinare. To je problem cijele regije koji treba biti riješen. Sloboda govora i izražavanja mora biti osigurana – izjavio je Sattler.
PROČITAJTE:  Premijer Novalić sa ambasadorom Kraljevine Norveške
PROČITAJTE:  Na Jahorini od danas otvoreno skijalište

Novinarska udruženja iz šest zemalja zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Srbija), uz podršku Evropske komisije, udružila su se 2016. u praćenju i unapređivanju nivoa slobode medija i sigurnosti novinara i novinarki u njihovim zemljama, stvarajući tako Regionalnu platformu zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara.

Na temelju zajedničke istraživačke metodologije, posebno razvijene za tu svrhu, ove organizacije svake godine prikupljaju podatke, procjenjuju najnovija zbivanja i uključuju se u zagovaračke aktivnosti kako bi promijenile političko, zakonodavno i institucionalno okruženje u kojem rade novinari i mediji.

Postignuti rezultati u prvom trogodišnjem ciklusu pokazali su da novinarska udruženja u regionu mogu igrati odlučujuću ulogu u zalaganju za veće medijske slobode. Evropska unija prepoznala je ovo postignuće kao ključni korak ka sveobuhvatnoj demokratizaciji balkanskih društava, što je rezultiralo njenom odlukom da nastavi podržavati Regionalnu platformu i narednih godina.

- Marketing - Novinarska udruženja u regionu ključna u zalaganju za veće medijske slobode

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje -Novinarska udruženja u regionu ključna u zalaganju za veće medijske slobode

IZDVAJAMO

Srbija/ Stupile na snagu oštrije mjere

U Srbiji će od danas radnim danima do 17 sati raditi ugostiteljski i objekti iz oblasti sporta i rekreacije, kao i kulture, te tržni centri i...

Neko je podijelio jezivi prizor koji će vas ostaviti bez teksta

Jedan korisnik Reddita podijelio je jezivi prizor koji je fotkao krećući se ulicom noću. Pogledajte pažljivo što se tu događa...

Nauka ponudila odgovor/ Jesu li žene otpornije na koronavirus?

Iako se ranije špekulisalo u vezi s tim, nauka možda napokon ima odgovor na to zašto su žene otpornije na COVID-19. Najnoviji dokaz ponudio...