Novoizgrađena zgrada Općinskog suda u Tuzli zvanično otvorena (VIDEO)

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler danas je zvanično otvorio novoizgrađenu zgradu Općinskog suda u Tuzli.

Za izgradnju ove zgrade Delegacija EU u Bosni i Hercegovini je izdvojila oko 4,5 miliona KM.

Tokom posjete Tuzlanskom kantonu, ambasador Sattler je obišao i zgrade Kantonalnog suda i Tužilaštva u Tuzli te se sastao sa predstavnicima kantonalne i gradske vlasti. Prethodno je Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uručio vrijednu donaciju u medicinskim sredstvima i opremi.

Uposlenici su prije šest mjeseci ušli u ovu zgradu, čime je okončan višedecenijski podstanarski status suda koji u BiH prednjači po broju predmeta i nosilaca pravosudnih funkcija.

Predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović je na otvaranju kazao da ovaj sud prvi put od svog osnivanja, od 1963. godine, ima svoju zgradu.

Pandemija korona virusa je spriječila šefa delegacije EU u BiH da novu zgradu suda otvori u martu.

– Građani ove zemlje imaju pravo da uživaju adekvatne usluge rada sudova i tužilaštava. Građani žele da vide pravična suđenja, koja se završavaju u razumnom roku i ono što je najvažnije da vide da niko nije iznad zakona – rekao je Sattler.

EU je posljednjih godina, u rekonstrukciju i opremanje bh. pravosudnih institucija, izdvojila 20 miliona KM od čega je polovina završila u Tuzlanskom kantonu.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović je poručio da se treba pristupiti rješavanju najtežih problema, ali da dominiraju neovisno pravosuđe i tužilačke institucije.

Tokom dana ambasador Suttler se sastao sa premijerom TK-a Tulumovićem i njegovim saradnicima.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU