NYT: Izrael u Gazi koristio bombe koje je SAD izbacio zbog brutalnosti

Od 7. oktobra, Izrael je koristio jednu od svojih “najvećih i najrazornijih” bombi u oblastima u Pojasu Gaze koja su označena kao sigurna za civile, prema izvještaju “New York Timesa”.

List je objavio analizu vizuelnih dokaza fokusiranih na upotrebu bombi od gotovo hiljadu kilograma u području južne Gaze, gdje je Izrael naredio civilima da se kreću radi sigurnosti.

“Dok bombe te veličine koristi nekoliko zapadnih vojski, stručnjaci za municiju kažu da ih američke snage više gotovo nikada ne bacaju u gusto naseljena područja“, navodi NYT.

“New York Timesa” je objavio da je programirao alat umjetne inteligencije za skeniranje satelitskih snimaka južne Gaze u potrazi za kraterima bombi, a njegovi novinari su ručno pregledali rezultate pretraživanja, tražeći kratere prečnika otprilike 12 metara ili više.

“Stručnjaci za municiju kažu da obično samo bombe od 2.000 kilograma formiraju kratere te veličine na laganom, pješčanom tlu Gaze”, naveli su.

Nakon istrage, na satelitskim snimcima i snimcima dronova identifikovano je 208 kratera.

“Zbog ograničenih satelitskih snimaka i varijacija u efektima bombe, vjerovatno je bilo mnogo slučajeva koji nisu obuhvaćeni. Ali nalazi otkrivaju da su bombe od 1.000 kilograma predstavljale sveobuhvatnu prijetnju civilima koji traže sigurnost širom južne Gaze”, navodi se u izvještaju.

Upitan o upotrebi bombe na jugu Gaze, portparol izraelske vojske rekao je za “NYT” da je prioritet Izraela uništavanje Hamasa i da će “pitanja ove vrste biti razmotrena u kasnijoj fazi”.

Izraelska vojska “poduzima izvodljive mjere predostrožnosti kako bi ublažila štetu civilima”, dodao je portparol.

SAD kaže da bi Izrael trebao učiniti više da smanji civilne žrtve dok se bori protiv Hamasa.

Državni sekretar Antony Blinken u srijedu je rekao da se sukob u Gazi “treba pomaknuti” i da će “preći u fazu nižeg intenziteta”.

Ministarstvo zdravlja u Gazi objavilo je da je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 20.057 Palestinaca, dok ih je najmanje 53.320 povrijeđeno.

novi.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU