22 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 8 kolovoza, 2022

  Obilježavanje 27. godišnjice od osnivanja 305-705. Slavne brdske brigade

  U povodu obilježavanja 27. godišnjice formiranja jajačke 305.-705. jajačke Slavne brdske brigade, Jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“ Jajce organizuje niz prigodnih sadržaja.

  Centralna svečanost biće upriličena danas polaganjem cvijeća na Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima općine Jajce koje se nalazi u haremu džamije Esme sultanije. Istog dana, u Domu kulture Jajce, u 15 sati bit će održana svečana akademija.

  Organizacioni odbor ovim putem poziva pripadnike 305-705. Slavne brdske brigade i sve pripadnike Armije R BiH, građane i sve patriote da svojim prisustvom uveličaju obilježavanje ovog značajnog datuma.

  Osim toga bit će upriličan promocja knjige “Rat u srednjoj Bosni 1992-1994. godine”  dr Amira Klike. Promocija će se održati 7. decembra u velikoj sali Općine Jajce, s početkom od 19 sati.

  Oslobođenje TV predajnika

  Brigada je formirana 1.12.1992. godine, dok je 7. februara 1995. godine jajačka brigada ponijela je epitet „Slavna“.Borci su učestvovali u odbrani i oslobađanju velikog dijela teritorije Bosne i Hercegovine, a svijetlim slovima u historiji Brigade ostali su upisani Sarajevo, Gornji Vakuf, Kupres, Vlašić, Donji Vakuf te Jajce.

    U UKC Tuzla od sutra još jedan trijažni punkt za pacijente i osoblje

  Najveći poduhvat jajačke brigade bio je oslobađanje TV predajnika na Vlašiću u martu 1995. godine. U vrijeme izvođenja operacije visina snijega na Vlašiću bila je 1,3 metra, a na nekim dijelovima nanosi su bili veći od dva metra.

  Ovaj uspjeh su ostvarili uz nadljudske napore i bez ljudskih žrtava.Svoj slavni put  završila je svečanom smotrom svih jedinica u Vincu, a povodom treće godišnjice formiranja.

  Tokom borbi u odbrani države od agresije svoje živote za BiH i za svoj grad dalo je 105 boraca koji su ostali upisani u historiju grada i brigade.

   

   

  (Jajce Online)

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU