Obilježavanje 27. godišnjice od osnivanja 305-705. Slavne brdske brigade

U povodu obilježavanja 27. godišnjice formiranja jajačke 305.-705. jajačke Slavne brdske brigade, Jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“ Jajce organizuje niz prigodnih sadržaja.

Centralna svečanost biće upriličena danas polaganjem cvijeća na Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima općine Jajce koje se nalazi u haremu džamije Esme sultanije. Istog dana, u Domu kulture Jajce, u 15 sati bit će održana svečana akademija.

Organizacioni odbor ovim putem poziva pripadnike 305-705. Slavne brdske brigade i sve pripadnike Armije R BiH, građane i sve patriote da svojim prisustvom uveličaju obilježavanje ovog značajnog datuma.

Osim toga bit će upriličan promocja knjige “Rat u srednjoj Bosni 1992-1994. godine”  dr Amira Klike. Promocija će se održati 7. decembra u velikoj sali Općine Jajce, s početkom od 19 sati.

Oslobođenje TV predajnika

Brigada je formirana 1.12.1992. godine, dok je 7. februara 1995. godine jajačka brigada ponijela je epitet „Slavna“.Borci su učestvovali u odbrani i oslobađanju velikog dijela teritorije Bosne i Hercegovine, a svijetlim slovima u historiji Brigade ostali su upisani Sarajevo, Gornji Vakuf, Kupres, Vlašić, Donji Vakuf te Jajce.

Najveći poduhvat jajačke brigade bio je oslobađanje TV predajnika na Vlašiću u martu 1995. godine. U vrijeme izvođenja operacije visina snijega na Vlašiću bila je 1,3 metra, a na nekim dijelovima nanosi su bili veći od dva metra.

Ovaj uspjeh su ostvarili uz nadljudske napore i bez ljudskih žrtava.Svoj slavni put  završila je svečanom smotrom svih jedinica u Vincu, a povodom treće godišnjice formiranja.

Tokom borbi u odbrani države od agresije svoje živote za BiH i za svoj grad dalo je 105 boraca koji su ostali upisani u historiju grada i brigade.

 

 

(Jajce Online)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU