Obilježavanje 27. godišnjice zločina počinjenog nad Bošnjacima Nevesinja

0
62

Bošnjaci Nevesinja obilježit će u nedjelju, 30. juna, kod spomen obilježja u selu Kljuna 27. godišnjicu zločina počinjenog nad nedužnim civilnim stanovništvom.

Skupu će prisustvovati visoki politički i vjerski zvaničnici, među kojima i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, mostarski muftija Salem ef. Dedović, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, ministar za izbjegla i raseljena lica u Vladi FBiH Edin Ramić, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Edin Mušić i drugi.

Inače, na teritoriji Nevesinja u junu i julu 1992. godine ubijeno je 305 osoba bošnjačke nacionalnosti, a među ubijenima je i 26-ero djece, od kojih neka nisu imala ni ime jer su rođena u zbjegu. Nakon progona iz Nevesinja, tokom agresije ubijena su još 42 civila tako da je ukupna brojka ubijenih nevesinjskih Bošnjaka 347 ili 10,35 posto stanovništva.

Ubijeno ili poginulo je 114 pripadnika Armije RBiH i MUP-a, a ukupan broj poginulih Bošnjaka koji su rođeni na teritoriji Nevesinja je 507. Samu brojku poginulih nadmašuje brutalnost samog zločina jer su nevesinjski Bošnjaci ubijani na različitim mjestima i na različite načine, bez obzira na spol i godine starosti. Najmlađa beba imala je samo sedam dana, a najstarija osoba 92 godine. Strijeljani su, klani, živi spaljivani, bacani u jame, danima kasapljeni i mučeni prije nego su ubijeni.

Zatočene žene i djevojke su silovane, a veliki broj nevesinjskih Bošnjaka je prošao razne logore i kazamate.

Od 305 osoba bošnjačke nacionalnosti ekshumirano je njih 185, dok se za posmrtnim ostacima 120 osoba još traga.

Udruženje povratkom za Bosnu i Hercegovinu je 2012. godine pokrenulo akciju širokih razmjera da se izgradnjom zajedničkog spomen obilježja za svih 507 ubijenih ili poginulih Bošnjaka Nevesinja za sva vremena otrgnu od zaborava sve nevine žrtve.

Spomen obilježje izgrađeno je u mjestu Kljuna i otkriveno 23. jula 2017. godine, saopćili su organizatori obilježavanja.

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare