Obilježavanje 60. godišnjice postojanja Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja

Svečanom akademijom sinoć je počelo obilježavanje Dijamantskog jubileja – 60 godina postojanja i izuzetnih dostignuća Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

U aktivnostima organiziranim u okviru ovog jubileja, učešće je uzela i Vlade Kantona Sarajevo. Tako je ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović u Domu mladih Centra Skenderija otvorio Prvi sarajevski sajam sporta, zdravlja i turizma. Ministar visokog obrazovanja Pavle Krstić je ovim povodom otvorio 14. sajam Nove tehnologije u sportu.

U ime Vlade KS prigodan govor na Svečanoj akademiji održao je ministar za boračka pitanja KS, Omer Osmanović, koji je i sam bio nekadašnji student ovog fakulteta.

”Kao fakultetska cjelina u proteklih ste šezdeset godina pokazali ste snagu i samopouzdanje uz neospornu kvalitetu koju posjedujete, a obaveza svih nas je da tu poziciju učvrstimo i održimo i u vremenu koje je pred nama. Posebno me raduju svi uspjesi studenata, i njihova akademska dostignuća, u ovim turbulentnim i izazovnim vremenima za našu domovinu. Vi ste naša budućnost, i samo zajedničkim ulaganjem u vaše znanje i obrazovanje, izgradit ćemo alate za bolje sutra”, istakao je ministar Osmanović, te dodao da kroz iskustva koja nam je sudbina odabrala omogućeno nam je da očvrsnemo, osnažimo se i obogaćeni nastavimo dalje.

“Jedna od glavnih zadaća u budućnosti jeste obrazovanje stručnjaka, koji neće biti samo magistri ili doktori nauka, nego i intelektualci, akademski građani, sposobni razmišljati i koristiti stečena znanja. Preduslov za to je kvalitet obrazovanja, koji je ponavljam, neosporan, čemu sam lično i ja svjedok”, poručio je ministar.

Naposljetku, posebnu zahvalnost i počast odao je profesorima Senadu Turkoviću Buci i Nusretu Smajloviću, koji nažalost nisu više među nama, ali su ostavili neizbrisiv trag u obrazovanju studenata ovog fakulteta.

Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu je nastavna i naučna institucija koja je osnovana Zakonom o osnivanju Visoke škole za fizičku kulturu u Sarajevu 25. novembra 1963. godine. U sastav Univerziteta u Sarajevu primljen je 1965. godine. Veliki broj studenata i nastavnog osoblja su kao sportisti ili treneri svojim vrhunskim rezultatima i medaljama osvojenim na međunarodnoj sceni najbolja potvrda kvalitete programa koji se izučavaju na Fakultetu.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU