18 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Obilježavanje Dana multiple skleroze ‘Da li za liječenje treba jackpot?’

Savez Udruženja oboljelih od multiple skleroze Federacije Bosne i Hercegovine danas u Bihaću obilježava Svjetski dan oboljelih od te bolesti pod nazivom “Da li za liječenje multiple skleroze treba osvojiti jackpot?”.

Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze isti dan obilježit će sve članice Saveza i to udruženja Srednjebosanskog kantona i Tuzlanskog kantona.

Cilj Svjetskog dana multiple skleroze jeste povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u  događajima i aktivnostima, kako bi se podigla svijest o toj bolesti kao globalnom problemu.

Multiple skleroza najčešća je kronična upalna demijelinizacijska bolest živčanog sistema, većinom se pojavljuje u mlađih osoba između 18. i 30. godine života, a uzrok bolesti nije poznat.

Osobe koje boluju od multiple skleroze često se susreću s brojnim kliničkim simptomima koji smanjuju kvalitetan i normalan život oboljelih, kao što su pareza, plegija, spastičnost, trnci, ataksija, intencijski tremor, urgentna inkontinencija, konstipacija, retencija mokrenja, oštećenje seksualnih funkcija, itd.

– Želimo da oboljeli lijekove za usporavanje bolesti dobiju odmah po uspostavljanju dijagnoze i na nužnost uvođenja terapije po principu liječenje za sve oboljele od multipla skleroze – saopćeno je iz Saveza Udruženja oboljelih od multiple skleroze FBiH.

(FENA) J.Č.


1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima