13.8 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

Obilježen Dan policije Tuzlanskog kantona

Polaganjem vijenaca i cvijeća ispred sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u Tuzli, a zatim svečanim defileom i obraćanjima u Živinicama, danas je obilježen 22. maj – Dan policije Tuzlanskog kantona.

Direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman kazao je da je u odnosu na prethodne godine nastavljen trend opremanja i ulaganja u policiju.

Sve to traje godinu i pol dana i sa tim se nije stalo. Kroz poboljšanje materijalnog statusa, dalje to su opremanja kroz uniforme, nabavke vozila za svakodnevnu upotrebu, specijalističkih vozila i opreme. Do kraja imamo namjeru i nabavku balističke opreme koja nam je sada zastarjela, ali i niz drugih materijalno-tehničkih sredstava za opremanje policije – istakao je Korman.

Premijer TK Irfan Halilagić naglasio je da je kantonalna vlada prepoznala značaj ulaganja u policijske strukture, a sve za dobrobit građana, odnosno bezbjednost građana i njihove imovine.

  • Iz godine u godinu policijske strukture u TK postaju jače i organizovanije. To je rezultat njihovog truda i onih koji ih predvode, ali i procesa koji smo pokrenuli prošle godine s ciljem investiranja. U dvije godine obezbijedili smo rekordna sredstva i ove godine vidjet ćemo efekte ulaganja. Važna nam je sigurnost građana i njihove imovine. Prošle godine izdvojili smo 15 miliona KM, a u ovogodišnjem budžetu smo osigurali 10 miliona KM za Upravu policije MUP-a TK. Kada se sve procedure završe vidjet ćemo efekte u drugoj polovini godine – kaže premijer Halilagić.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović smatra da je obaveza izvršne i zakonodavne vlasti ulaganje u sigurnosni sektor jer je to vid prevencije, dok ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović navodi šta će sve biti realizovano u narednom periodu.

  • U dijelu opremanja policije uglavnom smo završili posao, ostala je još nabavka naoružanja koja je ušla u drugu fazu. Naša policija, nakon rata, nije imala značajnije prostore u kojima rade i mi smo u ovoj godini odredili dva prioriteta, a to je nabavka zemljišta i projektovanja zgrade Policijske uprave Živinice i nabavka objekta zgrade Tužilaštva TK za potrebe Policijske uprave u Tuzli. To su dva postupka koja će u ovoj godini biti završeni. Isto tako ovih dana postavljamo pametne kamere na području TK. Brojne izmjene zakona o policijskim službenicima utvrdit će Vlada TK i uputiti u parlamentarnu procerduru – kazao je on.

Dan policije Tuzlanskog kantona 22. maj obilježava od 1997. godine kada je Skupština TK usvojila novi Zakon o unutrašnjim poslovima.

Fena

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU