Obilježen Dan prijema BiH u Ujedinjene nacije u Sarajevu

Povodom obilježavanja 22. maja, Dana prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije (UN), Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Javnom ustanovom “Djeca Sarajeva” danas je na Trgu djece Sarajeva organizirao dječiju priredbu pod nazivom “Bolje vas našla”.

Priredba je održana u okviru manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024 – Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti”.

U okviru programa prisutnim građanima i učesnicima priredbe obratio se nekadašnji član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u trenutku kada je naša domovina primljena u UN Mirko Pejanović.

Pejanović je podsjetio da je Sarajevo tokom agresije pružilo otpor koji je ušao u istoriju.

– Nažalost, mnogi građani Sarajeva tokom opsade su dali svoje živote. Grad je svakodnevno granatiran, ubijeno je više od 11.000 građana, 1.600 djece izgubilo je svoje živote. Okupili smo se u danu slobode, danu mira da obilježimo jedan važan datum u istoriji naše države. To je 22. maj, dan kada je Bosna i Harcegovina dobila odluku organizacije UN da postane članica te organizacije – kazao je Pejanović.

Dodao je da je to nešto najviše što može jedna demokratska država postići u istorijskom razvoju svoje samobitnosti i državnosti.

– To znači međunarodno priznanje granica, priznanje subjektiviteta, suverenosti, samostalnosti, odnosno slobode jedne zemlje da samostalno odlučuje o sebi, svojoj sudbini, svom miru i razvoju – kazao je Pejanović.

Izvor: ( www.tvsa.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU