Obilježen Dan reintegracije općine Vogošća: Sloboda i bolje sutra za građane ove sarajevske općine

Povodom obilježavanja Dana reintegracije općine Vogošća u sastav Federacije BiH, svečanim aktivnostima danas je obilježen datum koji je označavao početak jednog novog razdoblja, nakon agresijom razrušene ove sarajevske općine. Cvijeće je najprije položeno na spomen-obilježjima, pri čemu je odata i počast svim šehidima koji su položili svoje živote braneći teritoriju Vogošće, nakon čega je u JU KSC “Jasmin Isanović Žuti” upriličena i svečana sjednica Općinskog vijeća. Današnjim aktivnostima u Vogošći prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Omer Osmanović.

“Upućujem iskrene čestitke građanima općine Vogošća, povodom zaista bitnog datuma u ovoj lokalnoj zajednici, koji je u konačnici značio slobodu nakon herojske borbe pune četiri godine. Istrajnost našeg naroda, i volja za životom, bile su presudni faktor u opstojnosti, kako tada, tako i danas. Tada ste vratili nadu u bolju budućnost, i nadam se da ćemo zajednički njegovati našu zaovstavštinu. Danas se sjećamo i naših šehida i poginulih branilaca, njima dugujemo posebnu zahvalnost za našu slobodu, s nadom da njihova žrtva nije bila uzaludna. Općina Vogošća postala je općina svih, i otvorila je svoja vrata prognanim, te zajedničkim naporima postala prepoznatljivo mjesto sa sve sugrađane”, stoji u poruci ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Na sjednici su se, prisutnima obratili načelnik Općine Vogošća, Migdad Hasanović i predsjedavajući Općinskog vijeća Vogošća, Avdo Gljiva. Sada već davne 1996. godine 23. februara, jedan dio općine Vogošća reintegrisan je u ustavno–pravni poredak FBiH. Ovo je jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji Općine Vogošća.

U okviru obilježavanja 28. godišnjice od Dana reintegracije općine Vogošća u Sportoj dvorani “Amel Bečković” danas je također upriličeno održavanje 26. tradicionalnog malonogometnog turnira “Vogošća 2024”, a onim najuspješnijim priznanja će dodijeliti ministar Osmanović.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU