Obilježena 27. godišnjica formiranja Treće tuzlanske brigade

Treća tuzlanska brigada obilježila je danas 27. godišnjicu od formiranja

Godišnjica formiranja Treće tuzlanske brigade počela je postrojavanjem boraca i građana na stadionu u Mramoru, mjestu gdje je prije 27 godina osnovana ova vojna formacija.

Nekadašnji pripadnici okupili su se kao i tog 19. juna 1992. godine i prisjetili dešavanja kroz koje su prolazili tokom rata. Prije zvaničnih govora, pred postrojenim borcima, prodefilovali su njihovi saborci koji su nosili zastave brigada, korpusa, Armije Republike BiH i same države. Pripadnici Treće tuzlanske brigade, branili su domovinu na ratištima širom Bosne i Hercegovine.

”Formiranjem brigade nastaje jednostavno i taj period koji je trajao do 1995-te gdje su aktivnosti vođene na cijelom prostoru BiH, od Majevice preko Posavine, sarajevskog ratišta tako da je dio naših jedinica kraj rata zatekao u zoni Sedmog korpusa odnosno širem rejonu Sanskog Mosta”, kaže Mirsad Mujović, drugi komandant Treće tuzlanske brigade.

Kroz Treću tuzlansku brigadu prošlo je oko šest hiljada boraca. 165 njih je poginulo, 319 teško ranjeno, a više od 920 pripadnika ove brigade je lakše ranjeno.

”Ja bi izdvojio ovdje akcije koje su izvođene u ovom periodu koje su vodile jedinice brigade koje su ranije formirane 1992. godine za oslobođenje ovih istočnih dijelova naše opštine, to je oslobađanje tunela i oslobađanje ovih sela u sjeveroistočnom dijelu i dolazak do grebena Majevice”, navodi Kemo Džanko, treći komandant Treće tuzlanske brigade.

Selim Hirkić, jedan je od ranjenih pripadnika Treće tuzlanske brigade. I danas je ponosan što je među onima koji su učestvovali u odbrani voljene zemlje.

”Dao sam ono što je najbolje i što sam mogao dati za odbranu Bosne i Hercegovine, da bi danas svi mi bili slobodni i da možemo slobodno da živimo i da se slobodno izražavamo onako kako mislimo da je najbolje”, ističe Hirkić.

U obilježavanju značajne godišnjice u Mramoru, učestvovali su građani i učenici ovdašnje Osnovne škole. Dan prije, članovi organizacionog odbora za obilježavanje ovog datuma obišli su mezarja šehida i poginulih boraca, kao i njihove porodice sa kojima su podijelili bol koja je i danas prisutna nakon njihove smrti.

rtv .slon

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU