Obilježena 78-godišnjica oslobođenja Travnika

Udruženje antifašista i boraca narodnosolobodilačkog rada 1941 – 1945 Općine Travnik obilježilo je danas 78. godišnjucu oslobođenja Travnika.

Iz Travnika je poslana poruka kontinuirane borbe protiv svih oblika fažizma i neofašizma.

Također, narednih mjesec dana trajat će Mala škola Antifašista “I ja sam antifašista”.

Podsjećamo, u amfiteatru Internacionalnog univerziteta u Travniku započela je sa radom Mala škola antifašizma “I ja sam antifašista” koju orgnizuju SABNOR SBK/KSB, Organizacija demobilisanih boraca Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995 Srednja Bosna i Bosanski kulturni krug za učenike završnih razreda srednji škola sa područja Općine Travnik.

Uvodno izlaganje imao je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH koji je podsjetio na značaj antifašitičke borbe i kako je nastao SABNOR BiH. Istaknuo je da priča o antifašizmu u današnje vrijeme nije priča o prošlosti, historijskim činjenicama i Titovi bitkama dobijen još davne 1945. godine da današnja priča o antifašizmu je priča o sadašnjosti i budućnosti. Također, govorio je o elanu pobjede i ljubavi prema domovini, entuzijazmu mladih kojjima ideja antifašizma bila vodilja i da moramo prepoznati novi oblik fašizma protiv kojega se moramo boriti jer oko nas niču mali Hiteleri, Musoliniji, Draže i Ante i moramo naučiti ko su oni, da ne bi svake godine iz Bosne i Hercegovine nestajao jedan grad, a odlaze mladi.

U Bosni i Hercegovini, vođeno je pet neprijateljskih ofanziva od sedam u Drugom svjetskom ratu i pola jedne neprijateljske ofanzive vođeno je na teritoriji Bosne i Hercegovine, samo je jedna neprijateljska ofanziva vođena je van teritorije Bosne i Hercegovine, Kadinjača u Srbiji. Ovo su činjice koje govore o stradanju i patnjama Bosanskohercegovačkog naroda u Drugom svjetskom ratu koji se najviše napatio i najviše dao za antifašitičku borbu. Sead Đulić je u svome izlaganju istaknuo značaj ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu 1943. godine i da nije bilo Avde Hume iz Mostara, Roduljuba Čolakovića iz Bijeljine i Pašage Mandžića iz Tuzle koji su u Kladnju Titu iznijeli svoj plan i usprotivili se podjeli Bosne i Hercegovine, koju su već tada dijelili između Hrvatske i Srbije. Da nije bilo Čolakovića, Mandžića i Hume, da nije bilo ZAVNOBIH-a, ne bismo imali 1. mart 1992. godine i ne bi proglasiti nezavisnost i samostalnost Bosne i Hercegovine, i ne bi bilo Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Mala škola antifašizma “I ja sam antifašista” nastavlja sa radom, u ponedeljak, 24. oktobra 2022. godine u 12,00 sati u amfiteatru Internacionalnog univerziteta u Travniku sa predavanjem Enesa Škrge, višeg kustosa Zavičajnog muzeja Travnik na temu “Spomenici Narodno oslobodilačke borbe u Travničkom kraju, prakse dekstrukcije i zaborava”.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU
[td_block_7 modules_on_row="" show_date="none" show_com="none" show_review="none" show_excerpt="none" show_audio="none" show_btn="none" show_cat="none" show_author="none" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiNTAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ==" sort="" category_id="_related_cat" modules_gap="5" all_modules_space="15" image_floated="" video_popup="" show_vid_t="none" excl_show="none" meta_info_align="" art_btn="10px 0px 0px 0px" modules_category="image" hide_audio="yes" pag_space="15" f_title_font_size="20" f_title_font_line_height="1.2" f_title_font_weight="500" mc1_tl="12" m6f_title_font_size="eyJwaG9uZSI6IjE3IiwiYWxsIjoiMTYifQ==" m6f_title_font_line_height="eyJwaG9uZSI6IjEuMiIsImFsbCI6IjEuMiJ9" m6f_title_font_weight="eyJwaG9uZSI6IjcwMCJ9" time_ago_txt_pos="yes" time_ago_add_txt="prije" limit="6" time_ago="yes"]