Objavljen Javni poziv za pomoć privrednim subjektima u Jajcu

U cilju pomoći privrednim subjektima na području općine Jajce kojima je zabranjen rad odlukama Federalnog štaba civilne zaštite Općina Jajce raspisala je Javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava privrednim subjektima u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID – 19.

Općinsko vijeće Jajce na svojoj 19. redovnoj sjednici usvojilo je Odluku o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica kojom se definišu mjere ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica za privredne subjekte (privredna društva i samostalne poduzetnike) koji posluju na području općine Jajce, a kojima je naredbama Federalnog štaba civlne zaštite obustavljen rad. Pravo na korištenje mjera ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica mogu ostvariti oni privredni subjekti koji u periodu od 18.3.2020. do 31.5.2020. godine nisu odjavljivali poslovnu aktivnost, niti odjavljivali uposlene. Iz mjera podrške izuzete su sportske kladionice i poslovni subjekti čija djelatnost obuhvata igre na sreću.

Odlukom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica predviđena je isplata minimalne neto plaće uposlenima, oslobađanje plaćanja komunalnih naknada, te oslobađanje od plaćanja naknada za zakup poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Općine Jajce i primjenjivat će se za period od 18.3.2020. do 31.5.2020. godine.

Također, Odlukom je predviđeno oslobađanje od plaćanja naknade za zauzimanje javnih površina, zakupnina sajamskih kućica i poslovnih prostora u vlasništvu Općine Jajce. Privredni subjekti koji zauzimaju javnu površinu – ljetne bašte i koji koriste sajamske kućice biće oslobođeni plaćanja za period sezone od 1.5. do 30.9.2020. godine. Privredni subjekti koji zauzimaju javnu površinu – kiosci osobađaju se plaćanja 50% iznosa godišnje zakupnine, kao i privredni subjekti koji imaju sklopljen ugovor o najmu poslovnih prostora u vlasništvu Općine.

Pozivamo privredne subjekte (privredna društva i samostalni poduzetnici) koji posluju na području Općine Jajce, a kojima je naredbama Federalnog štaba civilne zaštite zabranjeno obavljanje djelatnost, da se prijave na Javni poziv kako bi se istim obezbjedila sredstva za subvencioniranje najniže neto plate za mjesec mart (za period od 15.03. do 31.03.2020.), mjesec april 2020. godine i mjesec maj 2020.godine definisane Općim kolektivnim ugovorom u iznosu od 406,00 KM po uposlenom.

Javni poziv raspisan je 2.6.2020. godine i ostaje otvoren deset dana.

Javni poziv, Zahtjev za dodjelu sredstava, Izvještaj po Javnom pozivu i Lista djelatnosti kojima je zabranjen rad Naredbama Federalnog štaba civilne zaštite objavljeni su na službenoj web stranici Općine Jajce.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU