Objavljena vremenska prognoza do 18. aprila

Znatnu promjenu vremena usloviće anticiklona sa centrom iznad sjevera Evrope te ciklona na jugu sa centrom iznad Egejskog mora. Hladna fronta sa sjevera i hladniji zrak koji je prati, narednih dana, u najvećoj mjeri uslovljavaće vremenske prilike u Bosni i Hercegovini. Zbog velike razlike u pritisku zraka, anticiklone na sjeveru i ciklone na jugu, očekuje se pojačan do olujni vjetra, sjeverac u Bosni i Bura u Hercegovini.

Narednih 15 dana u Bosni se očekuje pretežno oblačno, vjetrovito, i nestabilno vrijeme uz slabe i povremene padavine. Većinom se prognozira kiša, dok se u utorak i srijedu očekuje slab snijeg i u nižim predjelima Bosne. U Hercegovini se prognozira stabilnije vrijeme bez padavina te umjereno oblačno i vjetrovito sa jakom do olujnom Burom samo tokom ponedjeljka i utorka. Od 13. aprila, u Bosni i Hercegovini, izgledna je stabilizacija i toplije vrijeme.

Usljed prodora hladne zračne mase sa sjevera evropskog kontinenta, od 3. do 12. aprila, vrijednosti temperatura zraka očekuju se ispod prosjeka. Tokom jutra, na planinama i visoravnima jugozapadne, centralne i istočne Bosne, prognozirne temperature zraka kretaće se od -6 do -2 °C, na sjeveru i zapadu Bosne od -2 do 3 °C, dok će u Hercegovini biti od 0 do 5 °C. Maksimalne dnevne temperature zraka, u istom periodu, u Bosni se očekuju od 3 do 8, na jugu do 12 °C.

Toplije vrijeme prognozira se od 13. aprila. Minimalne temperature zraka kretaće se od 4 do 9 u Bosni, na jugu zemlje do 12, a najviše dnevne u Bosnu između 13 i 18 °C, na jugu zemlje od 15 do 20 °C.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU