Obrazloženje i odgovori Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS o SAFER dokumentu

Posljednjih dana u medijima je intenzivirano izvještavanje o dokumentu “U susret SAFER učenju” koje je probudilo veliko interesovanje javnosti.
S obzirom da veliki broj medijskih upita, te činjenice da je u javnom prostoru iznesen veliki broj netačnih informacija i neosnovanih optužbi, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo uputilo je javnosti obrazloženje i odgovore o ovom dokumentu.

Saopćenje prenosimo u cjelosti.

“Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo posvećuje pažnju komunikaciji s javnošću, otvoreno je i ozbiljno razmatra sve argumentirane kritike koje mu se upućuju, s ciljem unapređenja procesa koje vodi. Istovremeno, Ministarstvo ne podliježe pritiscima koji se iniciraju neosnovanim povodima, krnjim argumentima, a često i dnevno-političkim motivima i različitim interesima. Stoga odgovaramo na netačne tvrdnje i lažne optužbe za koje držimo da mogu učiniti nesagledivu štetu Kantonu Sarajevo i njegovoj zajednici u cjelini.
1. ‘U susret SAFER učenju’ (eng. SAFER – sigurnije) nije nova reforma, nije “novi način podučavanja”, nije strategija, niti zamjena za kurikularnu reformu.
‘U susret SAFER učenju’ je koncept s preporukama koje se mogu koristiti, dorađivati i prilagođavati kontekstu i potrebama obrazovne reforme. U tom smislu ovaj dokument je doprinos započetim reformama u Kantonu Sarajevo.
2. SAFER sadrži sljedeće vrijednosti koje su obrađene u ovom dokumentu: – (S) održivost – obuhvata pitanja poput klimatskih promjena, ekonomske i spolne nejednakosti, socijalne pravde, te se ne definiše u uskom ekološkom smislu; – (A) svjesnost – podrazumijeva razumijevanje stalnih promjena i globalnih trendova, uvažavanja bogatstva različitosti i pluralizma u BiH; – (F) pismenost o budućnostima – prepoznata od strane UNESCO-a i podrazumijeva sposobnost uočavanja promjena i iznalaženja načina na koji možemo učestvovati i utjecati na budućnost; – (E) etika – koja bi trebala da obuhvati sve vrijednosti koje nastojimo unaprijediti i podsticati u svim područjima društva; – (R) otpornost – kao kreativno i fleksibilno djelovanje u suočavanju s neočekivanim promjenama i izazovima. Riječ je o univerzalnim vrijednostima za koje želimo da ih naša djeca prihvate i baštine.
3. Za potrebe izrade dokumenta ‘U susret SAFER učenju’ Ministarstvo je formiralo fokus grupu koja je aktivno učestvovala u njegovoj izradi, a koju su činili: Pavle Krstić, tadašnji ministar za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, Dženana Husremović, profesorica i prorektorica na Univerzitetu u Sarajevu, Dušanka Bošković, profesorica i prorektorica na Univerzitetu u Sarajevu, Mirza Sarajkić, vanredni profesor na Univerzitetu u Sarajevu, Stanislava Matić i Sedžida Hadžić iz Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, Erzumana Fukelj, direktorica Osnovne škole ‘Vrhbosna’, Seid Alibegović, direktor Druge gimnazije, Lamija Husić, pomoćnica ministrice u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje, Elma Kico i Emil Hodžić, uposlenici Ministarstva za odgoj i obrazovanje, te Azra Dedović, konsultantica u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje.
U radu grupe učestvovala je i Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS.
Rad fokus grupe je organiziran vikendima, a članovi za svoj rad nisu primili nikakvu naknadu.
4. I pored detaljnog uvida i analiziranja upućenih kritika, nejasno je iz kojeg dijela ovog dokumenta kritičari zaključuju da je riječ o ‘narušavanju sekularnog obrazovanja’, jer to nigdje ne navode. Dokument ‘U susret SAFER učenju’ ne dovodi do odstupanja od principa sekularnog obrazovanja.
5. Partnerstva u unapređenju obrazovnog sistema su nam važna i nastojimo ih uspostavljati i održavati. Ministarstvo sarađuje s desetinama različitih domaćih i međunarodnih, vladinih i nevladinih organizacija i cijeni njihov doprinos u unapređenju oblasti odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, kao i državi. U tim okvirima i kontekstu jeste i saradnja s Fondacijom ‘Mulalić’ na ovom konkretnom projektu i britanskog Centra za postnormalne politike i futurističke studije za proces pripreme dokumenta. Zahvalni smo što su pomogli da ovaj dokument ugleda svjetlo dana. Iako Fondacija ‘Mulalić’ nije direktno učestvovala u izradi ovog dokumenta, zahvalni smo im na koordinaciji i ukupnoj podršci, posebno koordinatoru između Fondacije i Ministarstva prof.dr. Mirzi Sarajkiću, profesoru Univerziteta u Sarajevu.
6. Podsjećamo da smo bili posvećeni transparentnosti procesa od samog početka. Na jednoj od organizovanih radionica prisutna je bila i predstavnica Federalnog ministarstva za nauku, obrazovanje i mlade. Na radionice su bili pozvani i rukovodstvo Skupštine KS, šefovi klubova zastupnika u Skupštini KS, članovi Vlade Kantona Sarajevo i rektor Univerziteta u Sarajevu.
Ministarstvo je na predstavljanje ovog dokumenta koje je upriličeno 26. decembra 2023. godine, osim direktora i direktorica osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo, pozvalo i predstavnike medija (putem Službe za protokol i press KS), ministricu za nauku, obrazovanje i mlade Federacije BiH, rukovodstvo Skupštine KS, šefove svih klubova zastupnika u Skupštini KS, predsjednike Komisije za obrazovanje i Komisije za mlade u Skupštini KS, gradonačelnicu Grada Sarajeva i načelnike svih općina u Kantonu Sarajevo, Rektora Univerziteta u Sarajevu, Agenciju za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, predstavnike Delegacije EU u BiH, Udruženje Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola, organizacije UNICEF, Save the Children, OSCE, UNDP, UNFPA, Goethe Institut, Institut Yunus Emre, Fondacija Maarif, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Sarajevo, kao i druge partnere Ministarstva.
7. Ministarstvo će i u narednom periodu nastaviti s predstavljanjem dokumenta kako je i najavljeno, pozivajući sve zainteresirane strane da prisustvuju javnim prezentacijama. Stoga, još jednom pozivamo sve da kritike usmjere na sadržaj dokumenta i da razgovor vodimo o vrijednostima koje ovaj dokument donosi. Dokument ‘U susret SAFER učenju’ treba da otvara razgovore o vrijednostima i unapređuje reformu obrazovanja u Kantonu Sarajevo.
Na kraju, iznenađeni smo količinom predrasuda koje su ispoljene u javnom prostoru, koje povremeno nalikuju organiziranoj kampanji s dalekosežnim štetnim insinuacijama, te odbijamo da se branimo od stavova koji su artikulisani kroz govor mržnje.
Ministarstvo u svom radu prati viziju razvoja Kantona Sarajevo koja podrazumijeva poticanje otvorenosti, uvažavanja različitosti i razvoj osjećaja pripadnosti evropskom životnom prostoru”, navedeno je u saopćenju Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Dokument “U susret S A F E R učenju” dostupan je na linku:
https://mo.ks.gov.ba/sites/mo.ks.gov.ba/files/katalog/Safer-21-12-23/SAFER/html5forwebkit.html

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU