13.8 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

Očekuju se brojni noviteti: Na 34. Sarajevskom sajmu knjiga 118 izlagača

Više od 115 izlagača iz Bosne i Hercegovine, regiona i šire učestvovaće na 34. po redu Internacionalnom sarajevskom sajmu knjiga i učila 2023. koji će se održati od 12. do 17. aprila u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” u Centru Skenderija.

KJP Centar “Skenderija” – Sarajevski sajam i Programski savjet Sajma knjiga tradicionalno organizuje Internacionalni sajam Knjiga koji će ove godine biti održan pod motom “Autorska prava i slobode”.

Na predstojećem sajmu će pisci, izdavači, kritičari, biblioteke, kao i akademska zajednica, putem okruglih stolova, javnih debata i stručnih seminara, promovisati značaj zaštite autorskih prava i slobode izražavanja, u vremenu savremenih komunikacija i razvoja novih tehnologija.

Na sajmu će tradicionalno biti obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava u organizaciji Međunarodnog centra za mir (IPC) i UNESCO-a i Svjetski dan umjetnosti 15. aprila akcijom “Knjiga za ružu”, izložbama i promocijom baštine BiH s liste kulturnog i historijskog blaga svijeta.

Ovogodišnje izdanje sajma knjiga obilježiće brojni noviteti, koji će biti predstavljeni kroz niz različitih aktivnosti. Sajam je ove godine stavio u funkciju 33 posto više prostora u odnosu na prošlu godinu i 118 izlagača na 109 štandova imaju na raspolaganju 4.500 metara kvadratnih površine.

Direktor KJP Centar “Skenderija” Damir Petrinić izjavio je na današnjoj konfereniciji za novinare da će na okruglim stolovima o značaju i perspektivama autorskih prava govoriti stručnjaci iz BiH, Njemačke, Egipta, Austrija, Irana te predstavnici Vijeća Evrope i UNESCO-a BiH.

“Pored toga imamo desetine izložbi, radionica i kurseva koji će se održavati u tradicionalnom prostoru i foajeima. Novi sadržaj jesu i elektronsko izdavaštvo, kojem želimo posvetiti dodatnu pažnju i ući u svijet te industrije i sadržaja koji je dodatno oplemenio ovaj sajam”, rekao je Petrinić.

Ibrahim Spahić, predsjednik programskog savjeta sajma, izjavio je da će ove godine na sajmu biti organizovana 21 izložba u kojoj će učestvovati brojne kulturne institucije.

“Želimo da se baština iskristalizira kroz riječ, knjigu, govor, slobodu izražavanja”, rekao je Spahić, koji je ukazao i na važnost kolektivnih posjeta sajmu.

U okviru 34. internacionalnog Sarajevskog sajma knjiga i učila, u Bosanskoj kući knjiga biće predstavljeno više od 100 djela, a također će biti dodijeljene sajamske nagrade u 18 kategorija.

Posebne prezentacije očekuju posjetioce na štandovima izdavača, neprofitnih izdavača, institucija nauka, umjetnosti i kulture.

Ceremonija svečanog otvaranja sajma će se održati 12. aprila u dvorani “Mirza Delibašić” – “Bosanska kuća” s početkom u 12h.

Sajam će za posjetioce biti otvoren od 10 do 19 sati. Ulaz je slobodan za kolektivne i najavljene posjete, dok je cijena ulaznica za posjetioce jedna KM.

AA

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU