Očekuju se brojni noviteti: Na 34. Sarajevskom sajmu knjiga 118 izlagača

Više od 115 izlagača iz Bosne i Hercegovine, regiona i šire učestvovaće na 34. po redu Internacionalnom sarajevskom sajmu knjiga i učila 2023. koji će se održati od 12. do 17. aprila u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” u Centru Skenderija.

KJP Centar “Skenderija” – Sarajevski sajam i Programski savjet Sajma knjiga tradicionalno organizuje Internacionalni sajam Knjiga koji će ove godine biti održan pod motom “Autorska prava i slobode”.

Na predstojećem sajmu će pisci, izdavači, kritičari, biblioteke, kao i akademska zajednica, putem okruglih stolova, javnih debata i stručnih seminara, promovisati značaj zaštite autorskih prava i slobode izražavanja, u vremenu savremenih komunikacija i razvoja novih tehnologija.

Na sajmu će tradicionalno biti obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava u organizaciji Međunarodnog centra za mir (IPC) i UNESCO-a i Svjetski dan umjetnosti 15. aprila akcijom “Knjiga za ružu”, izložbama i promocijom baštine BiH s liste kulturnog i historijskog blaga svijeta.

Ovogodišnje izdanje sajma knjiga obilježiće brojni noviteti, koji će biti predstavljeni kroz niz različitih aktivnosti. Sajam je ove godine stavio u funkciju 33 posto više prostora u odnosu na prošlu godinu i 118 izlagača na 109 štandova imaju na raspolaganju 4.500 metara kvadratnih površine.

Direktor KJP Centar “Skenderija” Damir Petrinić izjavio je na današnjoj konfereniciji za novinare da će na okruglim stolovima o značaju i perspektivama autorskih prava govoriti stručnjaci iz BiH, Njemačke, Egipta, Austrija, Irana te predstavnici Vijeća Evrope i UNESCO-a BiH.

“Pored toga imamo desetine izložbi, radionica i kurseva koji će se održavati u tradicionalnom prostoru i foajeima. Novi sadržaj jesu i elektronsko izdavaštvo, kojem želimo posvetiti dodatnu pažnju i ući u svijet te industrije i sadržaja koji je dodatno oplemenio ovaj sajam”, rekao je Petrinić.

Ibrahim Spahić, predsjednik programskog savjeta sajma, izjavio je da će ove godine na sajmu biti organizovana 21 izložba u kojoj će učestvovati brojne kulturne institucije.

“Želimo da se baština iskristalizira kroz riječ, knjigu, govor, slobodu izražavanja”, rekao je Spahić, koji je ukazao i na važnost kolektivnih posjeta sajmu.

U okviru 34. internacionalnog Sarajevskog sajma knjiga i učila, u Bosanskoj kući knjiga biće predstavljeno više od 100 djela, a također će biti dodijeljene sajamske nagrade u 18 kategorija.

Posebne prezentacije očekuju posjetioce na štandovima izdavača, neprofitnih izdavača, institucija nauka, umjetnosti i kulture.

Ceremonija svečanog otvaranja sajma će se održati 12. aprila u dvorani “Mirza Delibašić” – “Bosanska kuća” s početkom u 12h.

Sajam će za posjetioce biti otvoren od 10 do 19 sati. Ulaz je slobodan za kolektivne i najavljene posjete, dok je cijena ulaznica za posjetioce jedna KM.

AA

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU