Od 1. jula građani BiH će moći aktivirati svoj digitalni identitet

Almir Badnjević, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, upozorio je da 80 posto građana BiH treba zamijeniti svoje dokumente ove godine. U naredna dva ili tri mjeseca bit će zamijenjeno oko milion dokumenata, ali izdavanje ličnih dokumenata neće biti ugroženo čak i ako državni budžet nije usvojen. Badnjević je naglasio važnost ovog procesa i potrebu za pravovremenim finansiranjem.

Govoreći o novim tehnologijama na izborima, Badnjević je iznio plan za implementaciju pilot-projekta sa Delegacijom EU-a i CIK-om kako bi se smanjila mogućnost prevara. Također je komentarisao nedostatak saglasnosti Vijeća ministara BiH za izgradnju zgrade Agencije u Banjoj Luci, kao i optužbe političara iz RS-a o digitalnom potpisu.

Badnjević je istakao važnost digitalne transformacije i elektronske razmjene dokumenata kako bi se olakšali administrativni procesi. Građani BiH će od 1. jula moći aktivirati svoj digitalni identitet, što će dodatno poboljšati efikasnost sistema.

Originalni članak možete pronaći na PressMedia.

Izvor: ( pressmediabih.com / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU