Od 1. jula u SBK novi rast osnovice plaća

Skupština Srednjebosanskog kantona usvojila je u utorak po skraćenom postupku prijedlog izmjena i dopuna kantonalnog budžeta za 2023. godinu, kao i izmjene i dopune zakona o njegovom izvršenju te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi. Premijer KSB Tahir Lendo (SDA) kazao je kako slijedi novo usklađivanje zaposlenima koji plaću dobivaju iz kantonalnog budžeta.

“Zastupnici su podržali Vladin prijedlog izmjena i dopuna a on se odnosi na tri ključna pravca. Izravnavanje osnovice plaće s federalnom razinom, značajna kapitalna ulaganja i izmjene Zakona o boračkoj zaštiti. Povećali smo broj godišta koja smo uveli u pravo na egzistencijalnu naknadu. Dobar je trend u kantonu kad je u pitanju braniteljska zaštita, i zakon će biti od koristi svim pripadnicima ove populacije”, rekao je Lendo.

Budžet je povećan za oko 29 miliona ili 9,8 posto je veći u odnosu na prethodno usvojeni i rebalansiran on iznosi oko 334 miliona KM. Ministrica finansija Mirjana Plavčić (HDZ BiH) najavila da će osnovica plaća od 1. jula rasti za šest posto.

“OD 1. 7. ide primjena nove osnovice za obračun plaća koje su povećane za šest posto, sa 363 na 385 KM, i time smo prvi put, nakon ne znam koliko vremena, dostigli osnovicu plaće s federalne razine”, napomenula je Plavčić.

Protiv su očekivano bili opozicionari.

“Mi smo podržali budžet u januaru ove godine, a on je sad veći za 30-ak miliona. Zašto 25 miliona suficita prošle godine nije utvrđeno 20. januara kad smo glasali za budžet? U obrazloženju piše da je 31. 12. prošle godine utvrđen 41 milion viška sredstava iz prošle godine. Zašto je tad detektirano samo 16 miliona a ovih 25 miliona naknadno? To je trebalo riješiti odmah”, rekao je zastupnik Senad Selimović (SDP).

Vlada je odbila dva amandmana zastupnika SDP-a Admira Škandre kad je u pitanju novčana egzistencijalna naknada za branitelje.

“Konstantno ukazujem na diskriminirajući položaj braniteljske populacije koja se tretira zakonom. Ono što stalno potenciram jeste da se pravo na egzistencijalnu naknadu omogući svim pripadnicima OS-a bez obzira na godine starosti i da se osigura pravo svim korisnicima zakona od momenta kad su angažirani u OS-u do zadnjeg trenutka koje su proveli tamo”, ocijenio je Škandro.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU