22 C
Sarajevo
Utorak, 24 svibnja, 2022

  Od 2022. na pivskoj ambalaži obavezno isticanje svih sastojaka

  Udruženje pivara EU potpisalo je memorandum prema kom će do 2022. na pivskoj ambalaži obavezno biti istaknuti sastojci i njegova energetska vrijednost.

  Ovu akciju, dogovorenu u saradnji s Evropskom komisijom, u junu ove godine prihvatila je Glavna skupština udruženja Brewers of Europe, a Memorandum o razumijevanju u četvrtak, 12. septembra, je u Briselu potpisalo 37 potpisnika, uključujući 25 nacionalnih udruženja pivara.

  Svrha ovog memoranduma je da kompanije preuzmu javnu odgovornost kad je riječ o isticanju sastojaka i energetske vrijednosti na etiketama svojih proizvoda, dok trgovačka društva podržavaju te napore, prenisi portal Investitor.me.

  Memorandum je otvoren za kompanije i udruženja iz svih sektora alkoholnih pića, pod uslovom da ga se potpisnici odgovorno pridržavaju.

  Ideja ove akcije je da potrošači uvijek imaju na uvidu razumljive, prepoznatljive, uporedive i tačne informacije na naljepnicama svih alkoholnih pića, navodi se u saopštenju o potpisivanju Memoranduma.

  Na evropskom nivou i u potpunom skladu s Uredbom (EU) 1169/20111 Evropskog parlamenta i Vijeća o informisanju potrošača o hrani, pivari su u posljednje četiri godine na svojim proizvodima dobrovoljno navodili sastojke i energetsku vrijednost.

  Kao što je to prikazano u izvještaju o sprovođenju, u zemljama EU ostvarili su znatan napredak u boljem informisanju potrošača, pri čemu 60% piva već ima izraženu etiketu kalorijske vrijednosti, a 80% njih nosi popis sastojaka.

  ba.ekapija.com

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA