Od danas počinje s radom Saobraćajni centar u Kantonu Sarajevo

U Kantonu Sarajevo od danas zvanično počinje s radom Saobraćajni centar, a bit će omogućena i upotreba pametnih karti, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Ovo je Centar koji će pratiti stanje javnog prevoza u našem Kantonu. Osposobljen je i funkcionalan video nadzor u tramvajima i iz Centra je moguće pratiti sva dešavanja u njima, broj vozila u datom momentu, moguće je pratiti rutu, kao i brzinu kretanja tramvaja.

Po prvi put u historiji javnog gradskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo će postojati izvještavanje u realnom vremenu o opterećenju pojedinih linija, a  velika pozitivna promjena će biti da će građani uskoro imati mogućnost korištenja i beskontaktnih, pametnih karti koje će im olakšati korištenje javnog prevoza.

Kako je saopćeno, ovaj Centar je sastavni dio Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i u njemu će biti angažovane osobe koje će koordinirati sa javnim prevoznicima, a sve u cilju sigurnijeg i kvalitetnijeg javnog prevoza.

U narednim fazama razvoja ovog centra, usavršit će se red vožnje prvobitno tramvajskog prevoza, a nakon toga i red vožnje trolejbuskog, autobuskog i minibuskog prevoza.

„Implementacijom ovakvih projekata uspostavlja se osnova za ‘Sarajevo pametni grad’, a naš cilj je da kompletan projekt zaživi u 2021. godini“, istakao je resorni ministar Adnan Šteta.

bhrt

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU