Od danas veće plate policijskim službenicima u FBiH za 5 posto

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH donešena je odluka o povećanju osnovice za obraćun plata policijskim službenicima u FBiH. Federalni premijer Fadil Novalić predložio je usvajanje novog obračuna plata za policijske službenike u FBiH.

To znači da će se novčane zarade za mart obračunavati i isplaćivati po sadašnjoj osnovici od 330 KM, a a razlika između tako isplaćene i one obračunate po osnovici od 346,5 KM će biti isplaćena skupa s platom za tekući mjesec.

Ovogodišnjim budžetom predviđana su uvećana sredstava za plate policijskih službenika u FUP-u, čime je stvorena pretpostavka za povećanje plata za pet posto. Isti procenat povećanja je predviđen i za zatvorske policajce i službenike sudske policije.

Također, s ciljem oporavka od krize i stabilizacije privrede, Vlada FBiH namjerava unaprijediti zaštitu najugroženijih kategorija stanovništva putem pravovremene isplate naknada iz budžeta i unaprjeđenja ciljanje socijalne pomoći, efikasnijom i transparentnijom politikom zapošljavanja u javnom sektoru, povećanjem kapitalnih investicija, te provođenjem aktivnih politika i mjera u oblasti tržišta rada.

Također, treba unaprijediti sistem budžetiranja i nastaviti s mjerama suzbijanja sive ekonomije.

Vlada Federacije BiH upoznala se s Konsolidovanim izvještajem o izvršenju budžeta FBiH, kantona i općina FBiH, te finansijskih planova vanbudžetskih fondova Federacije BiH za period januar-decembar 2021 .godine.

Kako je navedeno, u protekloj godini su svi nivoi vlasti u Federaciji BiH ostvarili pozitivan finansijski rezultat od 284,6 miliona KM, dok je u 2020. godini ostvaren negativan rezultat od 110 miliona KM.

KLIX.BA

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU