Od koga si me došao braniti? Od mog muža kojeg si ubio? – TNTportal.ba

VADIM ŠIŠIMARIN, 21-godišnji ruski vojnik, priznao je kivnju za ubojstvo nenaoružanog civila na prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini od početka ruske invazije. Priznao je da je pucao u 62-godišnjeg muškarca nekoliko dana nakon početka invazije. Prijeti mu doživotna zatvorska kazna.

“Da, priznajem svoju krivnju. Razumijem da mi nećete moći oprostiti, ali žao mi je”, rekao je Šišimarin i dodao je da osjeća sram.

“Jesi li došao braniti nas? Od koga? Jesi li me branio od mog muža kojeg si ubio?” odgovorila mu je žena.

Ubio je nenaoružanog civila kalašnjikovom, kaže tužiteljstvo

Tužitelji kažu da je Šišimarin zapovijedao jedinicom u tenkovskoj diviziji kada je njegov konvoj bio napadnut. On i još četvorica vojnika ukrali su automobil, a dok su putovali u blizini Čupahivke, naišli su na 62-godišnjaka na biciklu, rekli su.

Prema riječima tužitelja, Šišimarin je dobio naređenje da ubije civila i za to je upotrijebio jurišnu pušku kalašnjikov. Kremlj je ranije rekao da nije obaviješten o slučaju.

 

od koga si me došao braniti? od mog muža kojeg si ubio? – tntportal.ba

 

Moskva je zanijekala da su njezine trupe gađale civile, ali istražitelji prikupljaju dokaze o mogućim ratnim zločinima kako bi ih iznijeli pred Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu. ICC šalje tim od 42 istražitelja, forenzička stručnjaka i članova pomoćnog osoblja u Ukrajinu. U međuvremenu Ukrajina je također osnovala tim za očuvanje dokaza kako bi omogućila buduće kaznene progone.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU