Od koronavirusa preminuo i direktor bolnice u Wuhanu

Liu Zhiming, direktor bolnice Wuhan Wuchang umro je od bolesti prouzrokovane koronavirusom, javlja Kineska centralna televizija.
Jedan od najstarijih ljekara Wuhana umro je dok su vlasti započele sveobuhvatnu kampanju u gradu kako bi pronašle pacijente zaražene smrtonosnim virusom, piše The Guardian.

Ranije ovog mjeseca, milioni u Kini oplakivali su smrt Li Wenlianga, doktora koji je prethodno bio ukoren zbog izdavanja ranog upozorenja o koronavirusu. Desetine hiljada medicinskih radnika borilo se protiv širenja virusa za koji se vjeruje da se prvi put pojavio na tržnici morske hrane u Wuhanu, glavnom gradu središnje provincije Hubei.

Od koronavirusa umrla je i Xu Depu, bivša direktorica gradske bolnice u Ezhou u provinciji Hubei.

Državni mediji navode da će se svi koji sumnjaju da imaju virus suočiti s obaveznim testiranjem, a svi koji imaju bliski kontakt s virusima bit će stavljeni pod karantenu.

Prema pisanju časopisa Chutian Daily, deset karantenskih centara sličnih improviziranoj bolnici Fangcang bit će postavljeno u nekoliko četvrti grada, koji će pružiti dodatnih 11.400 kreveta za osobe koje pokazuju blage simptome. Zgrade u fabrikama, industrijskim imanjima i transportnim centrima pretvaraju se u centre za smještaj pacijenata.

U izvještaju stoji da će sve zajednice i sela biti podvrgnuta svakodnevnom “zatvorenom” upravljanju, odnosno stavljena u blokadu. Od danas, svi koji kupuju lijekove protiv kašlja kako bi smanjili temperaturu kod ljekara ili putem interneta morat će koristiti svoju ličnu kartu, objavio je državni portal The Paper.

Gradska inspekcijska kampanja ukazuje na eskalaciju situacije u Wuhanu, gdje se bivši zvaničnici terete za prikrivanje koje je dovelo do brzog širenja virusa. Zdravstveni zvaničnici izvijestili su o gotovo 50 hiljada potvrđenih slučajeva samo u Hubeiju.

Drakonske mjere uslijedile su nakon što su prošle sedmice dvojica glavnih čelnika grada otpušteni.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU