Od sutra će građani ponovo moći u posjete pacijentima na KCUS-u

V.d. generalnog direktora KCUS-a Alen Pilav saopćio je da će u ovoj ustanovi ponovo biti moguće posjete hospitaliziranim pacijentima.

Podsjetimo, prije nekoliko dana ponovo su otvorene sve kapije KCUS-a, nakon što su godinama bile zatvorene za sve pacijente i posjetioce, i to zavarene…

I prije imenovanja za v.d. generalnog direktora bio sam upoznat s prigovorima građana na zabranu posjeta hospitaliziranim pacijentima na KCUS-u. Upravo zbog toga sam odmah nakon imenovanju pokrenuo proceduru za odobrenje posjeta.

Ne želim ulaziti u propitivanje opravdanosti dosadašnje zabrane posjeta, ali smatram da nije ispravno da KCUS bude jedina bolnica koja ne odobrava posjete.

To je čak bila i dužnost KCUS-a u skladu sa Zakonom o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata, koji propisuje da pacijenti tokom boravka u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi imaju pravo primanja posjeta saglasno kućnom redu zdravstvene ustanove”, naveo je Pilav.

Istakao je da nakon što su ispoštovali sve procedure i uvidjeli da ne postoje prepreke, odlučili su se da vrate mogućnost posjeta.

Stoga mi je veliko zadovoljstvo da informišem građane da već od ponedjeljka mogu posjetiti članove porodice i prijatelje koji leže na KCUS-u. Na web stranici KCUS-a ćete pronaći sve detalje vezane za termine posjeta, maksimalan broj posjetilaca, vrijeme zadržavanja i druge procedure kojih se posjetioci moraju pridržavati.

Posjete će se za sada odvijati u terminu od 15.00 do 16.00 h, ali već radimo na tome da se reguliranje posjeta modernizira po uzoru na sisteme koji se uspješno primjenjuju u drugim kliničkim centrima svijetu, a koji olakšavaju odvijanje posjeta kako za pacijente, tako i za uposlenike i posjetitelje.

U skladu sa savremenim trendovima u medicini, dozvolom posjeta hospitaliziranim pacijentima želimo omogućiti bolji oporavak, ali i, koliko je moguće ugodniji boravak u bolnici.

Direktni kontakt s porodicom i prijateljima pozitivno se odražava i na sam proces ozdravljenja, jer to oboljelima daje dodatnu snagu i motiv za brže izlječenje. Posjete su dobre ne samo za pacijente već i za njihovu porodicu koja se brine za njihovo zdravlje i život”, istakao je Pilav.

Naglašava da je zabrana posjeta je posebno teško pogađala teško oboljele pacijente i njihovu rodbinu.

Mnogi od njih su na KCUS-u provodili svoje posljednje dane i sate, bez mogućnosti da se vide s najbližima i da se s njima oproste. Obzirom na osjetljivost ove kategorije, posjete pacijentima u terminalnoj fazi neće biti vremenski ograničene, ali se dozvoljavaju se isključivo članovima uže porodice.

Opravdanje za zabranu posjeta ne može biti to da nemamo dovoljan broj medicinskog osoblja i osoba koje održavaju higijenu. Štednja ne smije biti važnija od dobrobiti pacijenata. Na ovaj način dodatno otvaramo KCUS, jer naš zadatak je da budemo na usluzi građanima, a ne da se od njih krijemo i zatvaramo”, zaključio je Pilav.

The post Od sutra će građani ponovo moći u posjete pacijentima na KCUS-u appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU