15 C
Sarajevo
Nedjelja, 26 rujna, 2021

Od sutra kućni red u prihvatnim centrima i izmještanje migranata na Vučjak

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) usvojila je sve jučerašnje zaključke i predložene mjere Operativne grupe, tako da bi već sutra trebao biti uveden kućni red u privremenim prihvatnim centrima, odnosno regulirano kretanje migranata i izbjeglica u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Intenzivno se radi i na pripremi lokacije Vučjak, gdje bi također sutra trebala biti izmještena lica za koje trenutno nema smještajnih kapaciteta u Privremenom centru “Bira”.

-Krećemo s provedbom svih mjera u cilju poboljšanja sigurnosne situacije na području kantona. Uprava policije u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i UNHCR-om priprema kućni red za prihvatne centre i oni će vjerovatno biti na snazi od sutra. Više informacija o satnici i tačnim uslovima kućnog reda imat ćemo kada policija završi sve pripreme. Pojačali smo inspekcijski nadzor iznajmljivanja privatnih smještaja licima bez dokumenata, a naravno nastavit ćemo tražiti anagažman ili barem pomoć od Vijeća ministara BiH – riječi su premijera USK Mustafe Ružnića.

Od jutros se radi i na adaptaciji lokacije Vučjak, odnosno dovođenju vode, postavljanju šatora i pripremi volontera Crvenog križa za prijem migranata i izbjeglica.

-Osiguravamo vodu, smještaj i hranu i pružit ćemo ljudima definitivno humanije i bolje uslove od onih kojih imaju ispred Bire i po javnim površinama. Jednostavno, neću više dozvoliti dizanje šatora po gradu. U stalnom sam kontaktu s predstavnicima Evropske unije i pokušat ćemo zajedno naći najbolje rješenje – rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Ponovljeno je i kako će se od Željeznica Federacije BiH izričito tražiti da prestane s transportom ljudi bez ikakvih dokumenata u Bihać, odnosno od ostalih policijskih agencija u državi da reducira kretanje migranata i izbjeglica prema ovom dijelu BiH.

- Oglašavanje - od sutra kućni red u prihvatnim centrima i izmještanje migranata na vučjak

(FENA) L.A.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima