Od sutra nova pravila u EU za putovanja

od sutra nova pravila u eu za putovanja

Evropsko vijeće prošle sedmice je donijelo preporuku o koordiniranom pristupu za olakšavanje sigurnog slobodnog kretanja tokom pandemije bolesti COVID-19.

Njome se uzima u obzir znatno povećanje stope vakcinacije i brzo uvođenje Covid-potvrda te zamjenjuje prethodno važeća preporuka. Preporuka će stupiti na snagu 1. februara 2022, istog dana kao i akt o izmjeni uredbe o Covid-potvrdama, kojim se predviđa razdoblje prihvaćanja potvrda o vakcinaciji u trajanju od 270 dana (u slučaju vakcinacije busterom neograničeno).

Ključno će biti je li osoba vakcinisana, a ne regija iz koje dolazi


od sutra nova pravila u eu za putovanja

– U skladu s novom preporukom mjere povezane s bolešću COVID-19 trebale bi se primjenjivati uzimajući u obzir status osobe, a ne stanje na regionalnom nivou, izuzevši područja s vrlo visokim nivoom cirkuliranja virusa.

To znači da bi ključna odrednica trebao bi biti status putnika u pogledu bolesti COVID-19, odnosno je li navedena osoba vakcinisana, testirana ili preboljela bolest, što je vidljivo iz digitalne potvrde EU-a.

Pristupom utemeljenim na pojedinačnim osobama znatno će se pojednostavniti primjenjivanje pravila te osigurati dodatna jasnoća i predvidljivost za putnike – objavilo je Vijeće. U nastavku prenosimo njihovo saopćenje:

Pristup utemeljen na pojedinačnim osobama

Putnici i putnice s važećom digitalnom potvrdom EU-a ne bi trebali podlijegati dodatnim ograničenjima slobodnog kretanja.

Važeća digitalna potvrda EU-a o COVID-19 obuhvaća:

  • Potvrdu o vakcinaciji za vakcine odobreno na evropskom nivou, ako je od posljednje doze primarne serije vakcine prošlo najmanje 14, ali ne više od 270 dana, odnosno ako je osoba primila dodatnu dozu vakcine. Države članice mogle bi prihvatiti i potvrde o vakcinaciji za vakcine koje su odobrila nacionalna tijela ili Svjetska zdravstvena organizacija
  • Negativan rezultat PCR testa ne starijeg od 72 sata prije putovanja ili negativan rezultat brzog antigenskog testa ne stariji od 24 sata prije putovanja
  • Potvrdu o preboljenju iz koje je vidljivo da od datuma prvog pozitivnog rezultata testa nije prošlo više od 180 dana.
  • Od osoba koje ne posjeduju digitalnu potvrdu EU-a o COVID-19 moglo bi se zahtijevati da se prije dolaska ili najkasnije 24 sata nakon dolaska podvrgnu testiranju. Iz tog bi zahtjeva trebalo izuzeti putnike koji putuju zbog nužne funkcije ili potrebe, prekogranične radnike i djecu mlađu od 12 godina.

Karta regija Evropske unije

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) trebao bi nastaviti objavljivati kartu regija država članica u kojoj se upotrebom boja semafora (zelena, narančasta, crvena, tamnocrvena) označava potencijalni stepen rizika od zaraze. Karta bi se trebala temeljiti na 14-dnevnoj stopi prijavljenih slučajeva, stopi vakcinacije i stopi testiranja.

Na temelju te karte države članice trebale bi primjenjivati mjere u pogledu putovanja u tamnocrvena područja, na kojima je nivo cirkuliranja virusa vrlo visoka, kao i putovanja iz tih područja. Posebno bi trebale odvraćati od svih neobaveznih putovanja te zahtijevati da se osobe koje dolaze iz tih područja, a ne posjeduju potvrdu o vakcinaciji ni potvrdu o preboljenju, prije polaska podvrgnu testiranju, a nakon dolaska budu u karantinu.

Određeno izuzeće od tih mjera trebalo bi se primjenjivati na putnike koji putuju zbog nužne funkcije ili potrebe, prekogranične radnike i djecu mlađu od 12 godina.

Mehanizam hitnog kočenja

Novom je preporukom ojačan mehanizam hitnog kočenja za odgovor na pojavu novih varijanti virusa koje izazivaju zabrinutost ili varijanti koje su od interesa. Ako država članica uvede ograničenja kao odgovor na pojavu nove varijante, Vijeće bi trebalo preispitati situaciju, u bliskoj suradnji s Komisijom te uz podršku ECDC-a. Komisija također može predložiti raspravu u Vijeću na temelju redovne procjene novih dokaza o varijantama.

Komisija bi tokom rasprave mogla predložiti Vijeću da postigne dogovor o koordiniranom pristupu u pogledu putovanja iz zahvaćenih područja. Svaku situaciju koja je dovela do donošenja mjera trebalo bi redovno preispitivati.


od sutra nova pravila u eu za putovanja
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU