-1.1 C
Sarajevo
Subota, 28 siječnja, 2023

Od večeras Jajce postaje središte kulture u našoj zemlji

Jajce nije samo poznato po tome što je to stolni grad bosanskih kraljeva i što je u njemu rođena Jugoslavija. Ovaj srednjovjekovni grad svake godine krajem sedmog mjeseca postane središtem kulture u našoj zemlji, ali zbog pandemije koronavirusa izmijenjen je termin održavanja najstarijeg pozorišnog/kazališnog festivala u Bosni i Hercegovini, piše Jajce Online.

Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu, njihovo 39. izdanje, bit će održane od 28 avgusta/kolovoza do 4. septembra/rujna pred publikom, a ne online. Ove godine tokom sedam festivalskih “Ključ grada Jajca” bit će u rukama prvaka Drame HNK-a Mostar Velimira Pšeničnika Njirića.

U natjecateljskom dijelu programa planirano je gostovanje pet predstava koje su prošle selekciju, od 14 prijavljenih, a to su predstave: “Škola za žene” Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, “Identitluk” koprodukcija Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Narodnog pozorišta Mostar, “Dogville” Narodnog pozorišta Sarajevo, “Nije čovjek ko ne umre” Pozorišta Prijedor te spomenuta predstava “Pijana noć 1918.”.

Selektorica ovogodišnjih Pozorišnih igara BiH je Tina Laco, teatrologinja, glumica i profesorica na Sveučilištu u Mostaru, u stručnom žiriju bit će Dubravka Zrnčić-Kulenović, Maja Lasić i Damir Altumbabić, dok će u žiriju publike biti Igor Lacić, Iva Ladan, Andrea Radovac, Pašaga Hodžić i Ernisa Julardžija.

Posebne mjere

Zaljubljenici u pozorište i umjetnost uz propisane epidemiološke mjere moći će uživati najstarijem festivalu u našoj zemlji, Predstavom „Pijana noć 1918.“ Narodnog pozorišta Tuzla večeras u 18.30 sati bit će svečano otvorene ovogodišnje Pozorišne/Kazališne igre BiH.

-Za večerašnju predstavu sve su ulaznice rasporedne, jer se radi o zatvorenom prostoru i smijemo imati samo 50 ljudi u njemu. Pored gostiju iz drugih gradova imat će prisutne zvanice iz javnog i političkog života kako našeg grada tako i iz Vlade SBK/KSB. Za sve ostale predstave u prodaji će biti pušteno 25 ulaznica po cijeni od 10 KM koje se mogu kupiti u tajništvu Doma ili na ulazu prije same predstave od 18 do 18:30 sati, rekla je Smiljka Brtan, ravnateljica JU Doma kulture Jajce za Jajce Online.

  (FOTO) Gradonačelnik Kasumović položio kamen temeljac za izgradnju jarbola i postavljanje najveće zastave BiH u regionu

Apeluje se na sve posjetioce da se pridržavaju svih mjera koje su propisane od strane nadležnih.

-Iako smo mogli povećati broj posjetitelja kad bi išli na tu socijalnu distancu i moglo bi oko 115 mjesta, ali zbog same specifičnosti s koronavirusa moramo se pridržavati svih mjera koje je propisao Federalni zavod za zdravstvo. Na samom ulazu mjerit će se temperatura, obavezno je nošenje maske i bit će dezinfekcija ruku svih gostiju, kazala je Brtan.

Bosansko narodno pozorište Zenica ne dolazi na ovogodišnje Igre. Također, izostaje i izložba grafika “Crna jedra” Ede Murtića zbog prostora koji trenutno zbog adaptacije nije moguće koristiti.

-Predstavu “Ukulele Jam” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica nažalost nećemo imati priliku gledati na ovogodišnjim Igrama. Odustali su isključivo zbog koronavirusa, jer u ovu predstavu je uključeno 35 ljudi, a imaju dosta glumaca koji su kronični bolesnici i ne smiju riskirati. S jedne strane žao mi je što neće doći, dok s druge trebamo poštovati svačiju odluku jer zdravlje je ipak na prvom mjestu. Obećali smo jedni drugima da ćemo ovu predstavu dovesti u Jajcu čim se ukaže prilika, rekla je ravnateljica Brtan.

Okrugle stolove nakon predstava vodit će profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Zoran Mlinarević. Prateći program i ove godine nudi brojne sadržaje – izložbe, promocije knjiga, radionice za djecu te hommage prerano preminulom prijatelju Igara Nedžadu Fejziću.

  Javni poziv: Pravo sudjelovanja imaju jedinice lokalne samouprave i mjesne zajednice, javna poduzeća i neprofitne organizacije

PROGRAM 39. POZORIŠNIH/KAZALIŠNIH IGARA BIH U JAJCU

▶️ PETAK 28. 8. 2020.
18:30 Svečano otvaranje Igara
19:00 “Pijana noć 1918.” (NP Tuzla)

▶️ SUBOTA 29. 8. 2020.
13:00 “Jež u kazalištu”, radionica za djecu
19:00 “Škola za žene” (NP RS, Banja Luka)

▶️ NEDJELJA 30. 8. 2020.
18:00 promocija monografije “25 godina HNK u Mostaru”
19:00 “Identitluk” (HNK u Mostaru, NP u Mostaru, Studij za
izvedbene umjetnosti Mostar)

▶️ PONEDJELJAK 31. 8. 2020.
18:00 promocija knjige “Izabrane drame” Ljubice Ostojić
19:00 “Dogville” (NP Sarajevo)

▶️ UTORAK 1. 9. 2020.
18:00 izložba “Pogled u svjetlost” Senada Begića
19:00 “Nije čovjek ko ne umre” (Pozorište Prijedor)

▶️ SRIJEDA 2. 9. 2020.
18:00 “Blackout”, radionica za mlade i odrasle

▶️ ČETVRTAK 3. 9. 2020.
18:00 hommage Nedžadu Fejziću
19:00 LIJEVO DESNO GLUMAC, predstava Zijaha Sokolovića

⏺ nakon svake predstave održat će se OKRUGI STOL KRITIKE

▶️ PETAK 4. 9. 2020.
13:00 svečano zatvaranje Igara

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU