21.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Od Zenice prema sjeveru gradi se novih 8 km autoceste

Dok se ubiru ogromni prihodi od akciza i cestarina, javnost s pravom očekuje intenziviranje radova na autocesti na Koridoru 5C. Federalna televizija provjerila je kako ide gradnja novih osam kilometara na putu od Zenice prema sjeveru naše zemlje.

Izuzetno složena geološka situacija na dionici Nemila – Zenica sjever uslovljava dinamiku radova za koje je predviđeno 30 mjeseci. Pripremni radovi na dvije poddionice od Vranduka do Vrace su u jeku od augusta, a najzahtjevniji dio podrazumijeva izgradnju tri tunela.

“Trasa kojom prolazi autocesta je u nagibu od oko 75% i ovo što sad radimo je vrh gologije, geotehnike i građevinarstva”, ističe Ahmed Mušija, predstavnik JP Autoceste Federacije BiH.

Poddionica Vranduk – Ponirak, iako nije najduža, jedna je od zahtjevnijih. Na dužini od oko pet kilometara bit će izgrađen veliki broj objekata. Posao vrijedan 76,5 miliona maraka povjeren je konzorciju azerbejdžanske firme te domaćih građevinara.

“Najznačajniji objekti na ovoj poddionici su mostovi Vranduk 1 i Vranduk 2, koji će se graditi konzolnom gradnjom, zatim vijadukti Koprivna 1, Koprivna 2 i Crni potok, te tunel Vranduk. Zbog složene konfiguracije terena veliki je broj potpornih konstrukcija”, navodi Sanda Lucić, inžinjer na gradilištu Hering Široki Brijeg.

Na dijelu poddionice Ponirak – Vraca predviđena je gradnja tunela Zenica, čime će put prema Žepču biti kraći za šest kilometara. Vrijednost je 69 miliona maraka, izvođač radova je Euroasfalt.

“Izvođač radova sada radi na pripremi i mobilizaciji gradilišta i pristupnih puteva da bismo mogli ući u tunel prije zime i ispuniti rok od 30 mjeseci”, objašnjava Mušija.

Za novih osam kilometara modernog autoputa, čime će nakon izgradnje dionice kroz Nemilu višegodišnji posao gradnje trase zeničke zaobilaznice dobiti smisao, osigurana su sredstva kod EBRD-a i OPEC fonda. Poslovi bi mogli trajati tri godine.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU