15 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Odgođen početak suđenja za zločine u Vlasenici

Početak suđenja za zločine počinjene na području Vlasenice odgođen je nakon što je odbrana navela da bi imala pitanja za vještake koji su sačinili nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju Maneta Đurića, ali nije bilo mogućnosti za njihovo saslušanje.

Nakon što je konstatovano da su odbrane zaprimile nalaz i mišljenje o zdrastvenom stanju optuženog, Đurićev branilac Miloš Perić je rekao da bi imao pitanja za vještake.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Enida Hadžioemerović je navela kako danas ne postoji mogućnost da se vještaci saslušaju te je naredno ročište zakazala za četvtak, 13. juni, kada će vještaci biti pozvani.

Đurić je optužen skupa sa  Radenkom Stanićem, Miroslavom Kraljevićem i Goranom Garićem, a terete se da su tokom 1992. i 1993. počinili progon bošnjačkog civilnog stanovništva, protupravnim zatvaranjem u nehumanim uslovima, te da su odgovorni za ubistva, mučenja, seksualna zlostavljanja i prisilne nestanke.

Prema optužnici, Đurić je bio na dužnosti načelnika Stanice javne bezbnjednosti (SJB) Vlasenica te istovremeno i član općinskog Kriznog štaba, kasnije Ratnog predsjedništva općine Vlasenica, Stanić komandant vlaseničke SJB, Kraljević komandant Specijalnog voda u njenom sastavu, a Garić aktivni pripadnik policije.

Početak ovog suđenja odgađao se godinu dana, tokom kojih se u nekoliko navrata vještačila sposobonost optuženog Đurića da prisustvuje suđenju.

- Oglašavanje - odgođen početak suđenja za zločine u vlasenici

Optužnica u tom predmetu djelomično je potvrđena u februaru 2018. godine, nakon što je više puta bila vraćana na doradu.

Nastavak suđenja zakazan je 13. juna kada je planirano da odbrana sasluša vještake, javio je BIRN BiH.

(FENA) J.Č.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima