-14.3 C
Sarajevo
Utorak, 25 siječnja, 2022
Još

  Odgovorno čuvajmo bosansku privrženost svim našim komšijama

  Muftije tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uputio je čestitku muslimanima u BiH povodom Kurban-bajrama.

  – Mekka i Medina su ovih dana na poseban način duhovni dom za veliki broj hodočasnika. Ponosni smo na hadžije iz naše domovine koji zajedno s milionima svoje braće i sestara sada iščekuju obavljanje najvažnijih hadžskih obreda – istakao je ef. Fazlović.

  - Oglašavanje -

  Dodao je da je hadž velika nada za svakog muslimana, te su stoga i pripreme za obavljanje ovog vjerskog propisa, koje ponekad traju i decenijama, svojevrsni ibadet.

  – Odnosi među ljudima počivaju, kako se u Kur’ani-kerimu objavljuje, na dobročinstvu i čestitosti, a to znači na dobrom djelu i moralnom ophođenju. Dobročinstvo svoj korijen ima u bogobojaznosti, odnosno u znanju da su svi ljudi sličnih potreba i mogućnosti i da imaju jednog Stvoritelja pred Kojim je konačni sud za sve njih, bez izuzetka. Ovo su vrijednosti koje ljude i narode zasigurno mogu voditi putevima saradnje i prijateljstva, te sačuvati ih od grijeha i međusobnog nerazumijevanja – naveo je u bajramskoj čestitci muftija tuzlanski.

  Naveo je da ibadeti hadža i kurbana ovih dana snažno podsjećaju i obavezuju na više međusobne bliskosti, poštovanja i dobročinstva.

  – Unaprijedimo te svoje stepene našim ibadetima i predanošću Gospodaru svjetova i našom bajramskom velikodušnošću prema njegovim robovima. Obaspimo bajramskom pažnjom naše najstarije i obveselimo darovima naše najmlađe. Bajramskom radošću i toplinom obnovimo naše porodične i rodbinske veze i učvrstimo naša prijateljstva. Odgovorno čuvajmo bosansku privrženost svim našim komšijama. U ovim danima posebnu vrijednost ima naša lijepa riječ i plemenito djelo prema nemoćnima, bolesnima i usamljenima među nama. Neka niko od potrebitih ne ostane uskraćen od naše pomoći i neka ona bude što izdašnija. Bajram šerif mubarek olsun! – stoji u čestitci muftije tuzlanskog Vahida-ef. Fazlovića, saopćeno je iz Muftijstva tuzlanskog.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO