2.7 C
Sarajevo
Subota, 26 studenoga, 2022

Odjel za bolesti dojke KBZ-a obilježio 10 godina rada

Odjel za bolesti dojke Kantonalne bolnice Zenica obilježio je 10 godina rada. Organiziran je po uzoru na svjetske zdravstvene ustanove ovog tipa, tako da pacijenti na jednom mjestu dobijaju kompletnu zdravstvenu uslugu.

– Prednost ovakve organizacije je što pacijent više ne ide od doktora do doktora, nego se zdravstveni profesionalci okupljaju oko pacijenta, tako da pacijent brzo dobija i dijagnozu i aktivan terapijski tretman – rekao je na press konferenciji načelnik Odjela dr. Harun Drljević.

Na Odjelu za bolesti dojke proteklih 10 godina izvršeno je 27.000 pregleda te urađeno 2.550 operacija, od čega su 67 bile zloćudne, a ostalo druge bolesti dojke. Također, pruženo je oko 18.000 drugih usluga, ne računajući usluge mamografskog, patološkog i ultrazvučnog kabineta.

odjel za bolesti dojke kbz-a obilježio 10 godina rada
zdk.ba

Važan oslonac u radu Odjela je i Udruženje građana “Život” Zenica, koje već 17 godina pruža psihološku pomoć oboljelima te vodi aktivnosti na edukaciji i prevenciji raka dojke.

– Našim pacijenticama je jako bitan taj prvi psihološki segment, kad saznaju za bolest da im pristupi neko ko je već to prošao i ko može svojim iskustvom da im ukaže na sve ono što ih čeka – rekla je Dijana Jerković, predsjednica UG “Život” i glavna sestra na Odjelu za bolesti dojke.

  SBK / Do 30. Aprila traje upis djece u prvi razred osnovne škole
odjel za bolesti dojke kbz-a obilježio 10 godina rada
zdk.ba

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić istakao je da je Odjel za bolesti dojke KBZ-a jedna od svijetlih tačaka zdravstva u ZDK-u i zlatni standard koji pacijentima pruža kvalitetnu, funkcionalnu, modernu, za pacijente komfornu i finansijsku neopterećujuću uslugu.

– To je jedan evropski prihvaćen model organizacije koji je zaživio u FBiH upravo u Zenici, potom u Banjaluci, a ovih dana se i Tuzla sprema da uvede isti model tretiranja pacijenata. U prilici smo zbrinjavati pacijente iz USK, SBK pa čak i KS – rekao je dr. Jupić.

odjel za bolesti dojke kbz-a obilježio 10 godina rada
zdk.ba

Ministarstvo zdravstva i Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici sa partnerima iz Italije realiziraju projekat skrininga karcinoma dojke. ZDK je izvršio nabavku jednog digitalnog mamografa, a očekuje se da partner iz Italije ove godine nabavi još jedan ili dva ovakva aparata, nakon čega će projekat zaživjeti u svim općinama ovog kantona.

– To će biti vrlo značajan doprinos i sigurno ćemo proces ranog otkrivanja i detekcije karcinoma dojke u ZDK znatno unaprijediti te time dati svoj doprinos i potporu radu Odjela za bolesti dojke – rekao je dr. Jupić.

  Nema novooboljelih od virusa na području TK, oporavilo se 11 osoba

Uposlenici Odjela za bolesti dojke odali su posebnu počast nedavno preminulom hirurgu dr. Arifu Begiću, koji je dao snažan doprinos razvoju i uspjesima ovog odjela.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU