Odlaganje pregovora sa Sjevernom Makedonijom je tehničko pitanje

Slovački ministar spoljnih poslova i predsjedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak istakao je da je odluka o početku pristupnih pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom odložena, zbog, kako je naveo, tehničkih razloga i da ne postoji razlog za razočarenje.

Lajčak je u intervjuu za MIA rekao da su ministri spoljnih poslova zemalja EU bili veoma pozitivni kada je riječ o pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i da je tokom sastanka bilo jednoglasno ustanovljeno da Skoplje zaslužuje početak pristupnih pregovora.

Lajčak je izrazio nadu da će takva odluka EU postati realnost do kraja oktobra.

Prema njegovim riječima, ni jedna država-članica EU nije bila protiv početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom, istakavši da odluka nije donijeta zbog unutrašnje procedure u Njemačkoj.

„Ni jedna zemlja-članica nije rekla ”ne” za Sjevernu Makedoniju. Jedino smo imali problem sa Albanijom i to je pitanje o kojem moramo da razmišljamo. Postoji rezolucija holandskog parlamenta u kojoj se navodi da su oni protiv poziva o pristupanju sa Albanijom i smatram da vlasti u Albaniji treba da iskoriste predstojeći period za rješavanje zabrinutosti koja postoji kod određenih zemalja-članica Unije“, istakao je Lajčak.

Sa druge strane, makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov je rekao da Sjeverna Makedonija neće biti zadovoljna sve dok se ne usvoji odluka u oktobru, prenosi Tanjug.

„Mislim da je naš uspjeh važan signal za cio region, odnosno da su evropska vrata otvorena kao i da postoji evropska vizija za Zapadni Balkan. Ukoliko se to ne dogodi, stavit će se tačka na jednu takvu viziju“, naglasio je Dimitrov.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU