Održan godišnji sastanak Eko mreže BiH

U Zenici je danas održan godišnji sastanak Eko BiH mreže. Radi se o najdugovječnijoj mreži ekoloških udruženja u Bosni i Hercegovini koja neformalno djeluje preko 20 godina i okuplja oko 40 udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine.

Današnjem sastanku prisustvovalo je 25 aktivista koji su predstavljali 15 ekoloških organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine. Jedan od ciljeva današnjeg skupa bio je razgovor o problemu eksploatacije prirodnih dobara. Mi pokušavamo da se pozicioniramo kao mreža i kao organizacija da vidimo koji su to sve ekološki problemi, a navest ću neke kao što su nedostatak pitke vode, krčenje šuma, uzurpacija zemljišta. To su neki od vidnih problema koje pokušavamo staviti u fokus i želimo da poručimo kako zeleno i odgovorno rudarenje kao takvo nije prepoznato nigdje u svijetu pa neće biti ni kod nas. Zapravo radi se o jednoj manipulaciji kojom se želi zelena tranzicija prebaciti negdje drugo umjesto da se BiH tranzicionira ka obnovljivim izvorima energije”, kazala je Majda Ibraković, koordinatorica Eko BiH mreže.

U zadnjih nekoliko godina ova priča o rudarenju je dominantna i izuzetno prisutna, ali s druge strane želimo istaći da ni javnost ni građani nisu upoznati šta je to i koji su to trendovi koji se javljaju kod nas, šta je to konkretno što dolazi i kakav će to efekat imati i za građane i za prirodu, posebno za manje loklane zajednice. Dominantno je da se ti projekti dešavaju u manjim loklanim zajednicama gdje stvarno i manje stanovništva živi, ali imamo visoko vrijednu prirodu koja bi na neki način ispaštala, tako da je glavna stvar u budućnosti da građani budu dovoljno informisani pa da se onda raspravlja o svim tim projektima koji se planiraju”, rekao je Vladimir Topić, iz Centra za životnu sredinu iz Banja Luke. (N. G.)

The post Održan godišnji sastanak Eko mreže BiH appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU