Održan sastanak o stanju u RMU Zenica

O problematici i teškom stanju u Rudniku mrkog uglja Zenica bilo je govora na sastanku koji je danas održan u Kaknju, pri čemu je najavljeno da bi iduće sedmice zenički rudari mogli dobiti dvije zarađene plate, zbog čijeg kašnjenja u isplati već desetak dana traje radnički neposluh u jedinom proizvodnom pogonu, jami Raspotočje.

Resorni ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić, dao je odgovor na pitanje da li je RMU Zenica potreban elektro-energetskom sektoru BiH.

Mislim da je to ključno pitanje koje se treba postaviti svim stručnim licima i na njega trebamo dobiti odgovor, u vrlo kratkom periodu. Mislim od dvije sedmice. Danas smo, kao ministarstvo i Elektroprivreda, zamolili za hitan sastanak i inicirali ga ponovo“, kaže Lakić.

Ministar Lakić je dodao, kako svi trebaju biti iskreni, te se suočiti s ovim činjenicama te donijeti „jednu trezvenu odluku“. Odluku će, najavio je, donijeti svi zajedno, Ministarstvo, Elektroprivreda BiH, Uprava Rudnika Zenica i Sindikat ovog Zavisnog društva.

„Dogovoreno je da se formira i stručni tim od strane rudnika, koji će napraviti detaljan elaborat ili izvještaj o stanju u Rudniku Zenica, u kratkoročnom i dugoročnom periodu, što se tiče budućnosti i stanja u Rudniku Zenica. Još uvijek nema konkretnog rješenja, ali će se u narodnom periodu nastojati to brzo riješiti“, najavio je direktor Rudnika Zenica Mensur Hukić.

On je istakao da će se novac za plaće rudarima iznaći uz podršku Vladajućeg društva Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kao što su to rješavali i do sada u ovakvim situacijama.

Nedžad Duraković, trenutno prvi čovjek Sindikata Rudnika Zenica je izjavio da je sam sastanak pomak naprijed, izrazivši očekivanje da bi isplata zaostalih plata mogla biti realizovana iduće sedmice. (Š. Babić)

The post Održan sastanak o stanju u RMU Zenica appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU