Održan sastanak zbog slučajeva suspektnih na morbile: Nema mjesta za paniku

Zbog pojave slučajeva suspektnih na morbile, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u dogovoru s Ministarstvom zdravstva KS, organizirao je danas sastanak s predstavnicima Doma zdravlja KS, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Sastanku je prisustvovao i ministar zdravstva KS Enis Hasanović, koji je naveo da je cilj sastanka s kolegama iz zdravstvenih ustanova praćenje situacije i proaktivno djelovanje, kako bi se s postojećim kapacitetima reagiralo na najbolji mogući način.

– Nismo proglasili epidemiju morbila, nemamo još ni jedan potvrđen slučaj. U toku su analize četiri-pet uzoraka djece koja su suspektna i vjerovatno se radi o morbilama, ali čekamo potvrdu rezultata. Imamo slučaj većeg broja djece sa simptomima iz jednog vrtića, koji su se javili jučer popodne, sinoć i jutros. Pratimo tu situaciju i dogovorili smo da masovno probamo provesti vakcinaciju, koja nažalost, do sada nije provedena. To je uzrok, početak i kraj svih problema. Vakcinacija protiv morbila je trebala biti provedena, i zato što nije ovo nam se dešava već treći put u zadnjih desetak godina – izjavio je nakon sastanka ministar Hasanović.

Govoreći o scenariju u slučaju epidemije, ministar Hasanović je potcrtao da Ministarstvo može odgovoriti tom zadatku, unatoč nedovoljnim resursima.

– Odavno imamo deficit pedijatara, i bez ovoga oni su preopterećeni, ali ćemo u tom slučaju uključiti specijalizante, ljekare koji rade u školskoj medicini, Pedijatrijski odjel Opće bolnice, Infektivnu klinku KCUS-a, Hitnu pomoć… sve što bude trebalo – naveo je ministar Hasanović, koji je naglasio da je prioritet spriječiti širenje bolesti i vakcinisati što više djece.

Upitan za savjet roditeljima koji sumnjaju na pojavu ove bolesti kod djece, ministar je objasnio da 80 posto slučajeva bolest bude s lakšom ili umjerenom kliničkom slikom, odnosno visokim temperaturama, bez drugih posljedica, te da naprije kući djeci treba pokušati sniziti temperaturu.

U slučaju da je potrebna ljekarska pomoć, kako je naveo ministar, djecu treba odvesti pedijatru, gdje će dobiti jasne upute i terapije, odnosno gdje će djeca biti dalje upućena na hospitalizaciju, ako se radi o težim kliničkim slikama, kakvih je u prosjeku oko 20 posto. Naveo je i da, osim prvih 10-15 slučajeva, neće biti masovnog testiranja, s obzirom na to da simptomi, poput osipa, jasno ukazuju na morbile.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Alma Bungur nakon sastanka je objasnila da nema mjesta za paniku.

– Treba slušati struku i njihove upute, vakcinisati djecu. Sada očekujemo povećan priliv djece za vakcinaciju, to se desilo i 2019. godine, kada smo imali epidemiju morbila – navela je direktorica Bungur.

Kazala je da su vakcine sigurne, da prolaze kontrole, te da ih ima u dovoljnim količinama. Podsjetila je da se prva doza vakcine prima s navršenih godinu, a druga doza u šestoj godini.

– Na taj način stvara kolektivni imunitet – zaključila je direktorica Bungur, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU