Održan video sastanak ministara zdravstva zemalja zapadnog Balkana

U organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije danas je održan sastanak ministara zdravstva za zemlje Zapadnog Balkana. Pozivu su se odazvale: Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Hans Kluge, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, otvorio je sastanak, a uvodno izlaganje za Bosnu i Hercegovinu imala je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

Gudeljević je istaknula da je stanje u vezi sa pandemijom Corona virusa u BiH za sada stabilno i da su mjere koje su prethodno bile sinkronizirane između entitetskih ministarstava zdravstva i Brčko distrikta rezultirale izostankom eksponencijalnog rasta broja zaraženih i oboljelih.

  • Ovo je veoma značajno, jer u posve decentraliziranoj državi poput BiH sinkronizacija mjera je podjednako važna kao i sama mjera – kazala je ona.

Gudeljević je, također, istaknula da dolazi vrijeme u kojem se treba kreirati i izlazna strategija u kojoj će fokus biti na psihosocijalnim aspektima posljedica pandemije Corona virusa kao i da Ministarstvo već priprema različite aktivnosti kako bi pristupili novom aspektu borbe protiv štetnih posljedica virusa na žitelje BiH, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU