Održana dvodnevna radionica u Tuzli za strateški pristup zelenoj tranziciji

U Tuzli je održana dvodnevna radionica za pripremu Strategije zelene tranzicije Grada Tuzle. Radionica je održana u okviru projekta “Strateški pristup zelenoj tranziciji – SAGT”, kojeg Grad Tuzla realizuje u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom za Podravje iz Maribora i javnim preduzećem BIT Centar iz Tuzle.

Projekat se realizuje u okviru Evropskog programa za klimu (EUKI), uz finansijsku podršku GIZ-a Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit.

Radionicu su realizovali stručnjaci iz Maribora, uz primjenu primjera dobre prakse koji su realizovani u Mariboru (Slovenija) i drugim zemljama Evropske unije, kada je u pitanju poboljšanje stanja u okolišu i ‘zelena’ transformacija.

Implementacija radionice omogućila je povećanje kapaciteta službenika gradske uprave Tuzla za pripremu strateških dokumenata sa fokusom na okoliš, što će u narednoj fazi realizacije projekta omogućiti pripremu strateškog razvojnog dokumenta za okoliš i pratećih mehanizama politike za postizanje ‘zelene’ tranzicije. Očekuje se učešće poslovnog i nevladinog sektora i zainteresovanih učesnika u izradi strategije kada je u pitanju uticaj na okoliš, koji će doprinijeti kako pripremi tako i implementaciji strategije i dostizanju ciljeva ‘zelene’ tranzicije.

U toku izrade strategije ‘zelene’ tranzicije razmatrati će se utjecaji i potencijal za smanjenje zagađenja koji dolaze od industrije, saobraćaja i stambenog sektora. Pod sloganom “Strateški skupa delamo zeleno”, biće provedena i pilot aktivnost primjene inovativnih tehnoloških rješenja koja mogu doprinijeti smanjenju onečišćenja kako bi grad Tuzla bio još ugodniji za život građana.

eNovosti.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU