12 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Održana Izvještajna Skupština Sportskog saveza SBK

U sali Općine Travnik održana je Izvještajna Skupština Sportskog saveza SBK/KSB na kojoj je prisustvovalo 26 delegata iz Sportskih saveza općina Jajce, Bugojno, Donji Vakuf, Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača.

Izvještajnoj Skupštini Sportskog saveza SBK/KSB nisu prisustvovali delegati iz Sportskog saveza općine Kreševo zbog obaveza na poslu. Nakon izvještaja verifikacione Komisije koja je utvrdila da u skladu sa članom 19. Statuta Sportskog saveza SBK/KSB i članom 18. Poslovnika o radu Skupštine Sportskog saveza SBK/KSB prisutno 2/3 delegata iz 7 općinskih sportskih saveza i 1/3 delegata iz granskih saveza Izvještajna Skupština Sportskog saveza SBK/KSB može donositi pravomoćne odluke.


Izvještajnom Skupštinom Sportskog saveza SBK/KSB presjedavao je predsjednik Jozan Laštro te predložio Dnevni red koji je jednoglasno usvojen. Prisutnima se obratio predsjednik Sportskog saveza SBK/KSB Mirsad Ibrišimbegović i istaknuo da je svakodnevno sve bolje stanje u Sportskom savezu SBK/KSB, te istaknuo da proteklom periodu Sportski savez SBK/KSB je realizovao sve projekte koji su bili u Programu rada Sportskog saveza SBK/KSB kroz apliciranja na Javne pozive raspisani od strane resornih ministarstva na nivou Federacije BiH i Kantona, kao i kod Općina SBK/KSB koje omogućavaju apliciranje. Također, istaknuo je da SBK/KSB je rasadnik talenata imamo primjer Larise Cerić, uspjehe rukometnih Klubova Sloge iz Gonjeg Vakufa-Uskoplja koja je sa uspjehom nastupala u Premijer ligi BiH u okviru takmičenja RS BiH, i Iskre iz Bugojna, kao i uspjeh KK ” Promo ” iz Donjeg Vakufa koji su oe odine izborili status premijerligaša. Predsjendik Saveza Ibrišimbegović osvrnuo se i na rad nogometnih klubova, te istaknuo da se moramo zapitati šta se dešava u nogometu jer posljednjih godina izgubili smo 3 premijerligaša i gledajući općenito nogometni sport je na našem Kantonu nazaduje.
Drago Suban se obratio kao potpredsjednik Upravnog odbora Sportskog saveza SBK/KSB i naglasio da se moraju u što kraćem roku održati sastanci sa načelnicima Općina SBK/KSB, kao i što prije definisati problem formiranja novih sportskih klubova i udruženja koji niču ” kao gljive poslije kiše ” i najčešće nisu u sistemu takmičenja, ali apliciraju za sredstva sporta koja nisu dostatna ni za Klubove i odnose značajan dio finansijskih sredstava namjenjenih sportskim klubovima.

Tokom rada Skupštine delegati su se osvrnuli na probleme u sportskim savezima općina, kao i nedostatku strategije sporta u općinama SBK/KSB kao i strategije sporta na nivou Kantona. Kroz diskusije delegata konstatiran je problema netransparetnost u radu Klubova, kao i nedostatak granta za vrhunski sport. Delegati Skupštine Sportskog saveza SBK/KSB donijeli su zaključak da se uputi zahtjev Vladi SBK/KSB i Ministarstvu zdravstva i socijalne politike za usvajanje Pravilnika o zdravstvenoj zaštiti sportista kao i formiranje sportske ambulante gdje bi se vršili zdravstveni pregledi sportista što je u skladu sa Zakonom o sportu SBK/KSB a sa ciljem sprečavanja nemilih slučajeva na sportskim terenima na SBK/KSB, kao i da se što prije pokrene inicijativa za izmjenu Zakona o sportu SBK/KSB i da se ugadi član u kojem bi općine SBK/KSB bile obavezne formirati sportske saveze i da sportski klubovi koji nisu članice sportskog saeza općine ne mogu učestvovati u raspodjeli sredstava kao i ni u sistemu takmičenja unutar granskih saveza. Jedan od zaključaka Skupštine Sportskog saveza SBK/KSB jeste da se obavezno organizuje okrugli stol i da se zahtjeva da se u što kraćem roku organizuje tematska sjednica Skupštine SBK/KSB na temi stanja u oblasti sporta na SBK/KSB.


Jednoglasnim odlukam prisutnih delegata usvojen je Programa rada Sportskog saveza SBK/KSB za 2019. godinu, Izvještaj Nadzornog odbora Sportskog saveza SBK/KSB i Izvještaj o radu Sportskog saveza SBK/KSB za 2017. i 2018. godinu uz zaključak kada je u pitanju finansijski dio da se za sve donacije poput gratis sale za održavanje ” Izbora najboljeg sportiste Kantona ” evidentiraju knjigovodstveno kao kompezacija jer i to je trošak a ujedno i prihod.

održana izvještajna skupština sportskog saveza sbk
održana izvještajna skupština sportskog saveza sbk
održana izvještajna skupština sportskog saveza sbk
održana izvještajna skupština sportskog saveza sbk
održana izvještajna skupština sportskog saveza sbk

1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima