Održana promocija knjige “Rat u Srednjoj Bosni 1992.-1994. godine”

U prepunoj sali Općine Jajce održana je promocija knjige „Rat u Srednjoj Bosni 1992-1994. godine”, čiji je autor rođeni Jajčanin dr. Amir Kliko, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Prisutnima se najprije obratio načelnik općine Jajce Edin Hozan, a promotori knjige bili su prof. dr. Selmo Cikotić, prof. dr. Admir Mulaosmanović, akademik prof. dr. Mirko Pejanović i general Fikret Ćuskić.

Knjiga je proistekla iz autorove doktorske disertacije a bila je višegodišnji naučno-istraživački projekt Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Autor ističe da je knjiga rađena isključivo na dokumentarnoj, izvornoj građi. Prikupio je preko 10.000 dokumenata nastalih u ratu, svih zaraćenih strana u Srednjoj Bosni.

Ova knjiga opisuje i tretira pitanja formiranja jedinica teritorijalne odbrane, organizacije civilne vlasti, kao i prihvatanja izbjeglica iz svih dijelova BIH, te prikazuje probleme humanitarne prirode.

održana promocija knjige "rat u srednjoj bosni 1992.-1994. godine"

-Svima se najsrdačnije zahvaljujem, a posebno načelniku općine Edinu Hozanu koji je materijalno u značajnom iznosu pomogao štampanje knjige i u cijelosti obezbjedio troškove promocije. Zaista mislim da Jajčani itekako uveličavaju svaki događaj kojem prisustvuju – rekao je Kliko.

Osim toga u knjizi se obraduje tema i učešća Bošnjaka u odbrani Hrvatske 1991. godine.

 

 

(Jajce Online)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU