Održana sjednica Gradskog vijeća Zenica: Finansijska podrška mještanima Mjesne zajednice Orahovica

Gradsko vijeće Zenica održalo je 19. redovnu sjednicu.

Nakon usvajanja Zapisnika s 18. sjednice Gradskog vijeća Zenica, održane 24.01.2022. godine, vijećnici su imali priliku postaviti pitanja i podnijeti inicijative.

Pitanja su se uglavnom odnosila na rekonstrukciju lokalnih i gradskih saobraćajnica, organizovani odvoz otpada u ruralnim i prigradskim sredinama, izgradnju i otvaranje područnih ambulanti, zatim poduzimanje mjera u cilju sanacije deponije industrijskog otpada Rača, zbrinjavanja povećanog broja pasa lutalica te mjera u cilju smanjenja saobraćajnih nezgoda na dijelu Glavne gradske magistrale u Zenici u predjelu Meokušnica (ulica Sarajevska).

Na ranije podnesene inicijative i postavljena pitanja rukovodioci resornih gradskih službi dali su usmena obrazloženja i pojašnjenja, kao i na pitanja postavljena na današnjoj sjednici na koje je bilo moguće dati odgovor.

Vijećnici su prihvatili inicijativu o sanaciji štete prouzrokovane elementarnim nepogodama koja podrazumijeva finansijsku podršku Grada Zenica mještanima Mjesne zajednice Orahovica čiji su stambeni objekti i druga imovina oštećeni uslijed vremenskih neprilika, a nakon procjene nastale štete.

Također, usvojen je Zaključak kojim se zadužuju Služba za urbanizam i Služba za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina da pripreme i Gradskom vijeću upute na usvajanje Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama odluke o građevinskom zemljištu Grada Zenica. Rok za realizaciju ovog zaključka je septembar 2022. godine.

Na kraju sjednice vijećnici su podržali zaključak o uvrštavanju sredstava u Program mjera za unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje za otkup poljoprivrednih proizvoda, u kojem se navodi da će Grad Zenica i ove godine izvršiti preuzimanje i otkup viškova poljoprivrednih proizvoda u svrhu pomoći poljoprivrednim proizvođačima te socijalno ugroženim penzionerima.   

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU